5 октомври (починале)

список на статии на Викимедија
1565  Лодовико Ферарииталијански математичар
1606  Филип Депортфранцуски поет
1880  Жак Офенбах — француски композитор од германско потекло кој се смета за „татко на операта“. Негови најзначајни остварувања се оперетитеУбавата Елена“ и фантастичната опера „Хофмановите приказни“.
1926  Мари Јасаи — унгарска глумица.
1933  Рене Адоре — француска глумица.
1934  Жан Виго — француски режисер.
1957  Хосе Леандро Андраде — уругвајски фудбалер.
1986  Мајк Бургман — австралиски тркач.