Жак Офенбах (Келн, 20 јуни 1819 - Париз, 5 октомври 1880), француски композитор од германско потекло кој се смета за татко на операта. Негови најзначајни остварувања се оперетите „Убавата Елена“ и фантастичната опера „Хофмановите пријазни“.

Офембах, 1860