50-те Најдобри играчи во историјата на НБА

список на статии на Викимедија

Педесетте најдобри играчи на НБА беа одредени во 1996,на педесет годишнината од формирањето на НБА. На листата ги има најдобрите и највлијателните играчи од половината век во кој НБА постоеше. Позициите кои играчите ги играа не беа фактор за избор на играчите. Заедно со педесетте најдобри играчи, исто така беа избрани најдобрите десет тимови и најдобрите десет тренери.

АУреди
БУреди
ВУреди
ГУреди
ДУреди
ИУреди
JУреди
КУреди
ЛУреди
MУреди
OУреди
ПУреди
РУреди
СУреди
TУреди
ФУреди
ХУреди
ЧУреди
ЏУреди
ШУреди

Шеесеттата годишнина од формирањето на НБАУреди

Во 2006, десет години после одбирањето на 50-те Најдобри играчи во историјата на НБА, панел од Американската телевизиска мрежа ТНТ одбра десет играчи кој или беа изоставени од оригиналниот тим или се прославија во десетте години од кога листата беше направена.

Двејн Вејд