Џон Стоктон

Американски кошаркар

Џон Хјустон Стоктон (26 март 1962) е американски пензиониран професионален кошаркар. Тој ја поминал целата своја професионална кариера како заштитник за Јута Џез од Националната кошаркарска асоцијација НБА, од 1984 до 2003 година. Стоктон се смета за еден од најдобрите заштитници на сите времиња, кој ги држи рекордите на НБА за повеќето.

Џон Стоктон ја поминал целата негова НБА кариера со Јута Џез, од 1984 до 2003.

Тој е десеткратен НБА Ол-стар . Во 2009 за неговата поединечна кариера, а во 2010 година како член на машкиот Олимписки кошаркарски тим 1992 "Сон тим". Стоктон претходно беше асистент на женскиот кошаркарски тим на Државниот универзитет во Монтана. По разгледувањето на понудите од Дон Монсон во Ајдахо и Мајк Монтгомери во Монтана, и двете на конференцијата на Големото небо, Стоктон одлучи да остане во Спокане и да игра колеџ кошарка за Дан Фицџералд на Универзитетот Гонзага. Тој стана трета генерација во неговото семејство во ГУ. Стоктон беше познат фудбалер за булдозите во 1920-тите. Фицџералд исто така бил атлетски директор тој се повлече од тренерот четири години по првата година на Стоктон и го промовираше асистент Џеј Хилок на чело на тренер.