334 Чикаго

астероид

334 Чикаго — голем астероид од главниот појас. Класифициран е како астероид од типот C и најверојатно се состои од јаглероден материјал.

334 Чикаго
3Д модел на астероидот 334 Чикаго
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено23 август 1892
Ознаки
Наречена по
Чикаго
1892 L
Главен појас
Орбитални особености
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел598,693 Gm (4,002 ае)
Перихел567,598 Gm (3,794 ае)
583,145 Gm (3,898 ае)
Занесеност0,027
2811,04 ден. (7,7 a)
15,09 km/s
292,853°
Наклон4,641°
130,348°
146,242°
Физички особености
Димензии167,26 ± 7,27[1] km
Маса(5,06 ± 5,63) × 1018[1] kg
Спектрален тип
C
7,64

Бил откриен од Макс Волф на 23 август 1892 година во Хајделберг.

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Carry, B. (December 2012), „Density of asteroids“, Planetary and Space Science, 73, стр. 98–118, arXiv:1203.4336, Bibcode:2012P&SS...73...98C, doi:10.1016/j.pss.2012.03.009. See Table 1.