27 февруари (починале)

список на статии на Викимедија
1887  Александар Бородин — руски композитор.
1936  Иван Павлов — руски научник, лекар-физиолог, познат по Павловиот условен рефлекс.
1990  Михаил Петрушевски — македонски академик, филолог, еден од основачите на Филозофскиот факултет во Скопје.
2008  Мира Алечковиќ — српска поетеса.
2013  Александар Лековски — македонски диригент и композитор.