22 декември (починале)

список на статии на Викимедија
69  Вителиј — римски цар.
1603  Мехмед III — отомански султан.
1880  Мери Ен Еванс — англиска писателка позната под псевдонимот Џорџ Елиот.
1936  Николај Островски — советски писател.
1989  Семјуел Бекет — ирски писател, драматург и поет.
2002  Џо Страмер — англиски музичар.
2004  Јосип Генералиќ — хрватски сликар.
2006  Ефтим Таковски — македонски новинар, писател и првиот портпарол на ВМРО-ДПМНЕ.