18 април (починале)

список на статии на Викимедија
1898  Гистав Моро — француски симболистички сликар.
1903  Константин Кирков — македонски револуционер.
1949  Леонард Блумфилд — американски јазичар.
1955  Алберт Ајнштајн — физичар, најистакнат теоретичар на новата епоха во физиката.
2010  Абу Ајуб ал Масри — член на Ал-Каеда.
2024  Дики Бетс — американски рок-музичар, член на групата The Allman Brothers Band.