17 октомври (починале)

список на статии на Викимедија
1404  Катерина Висконти — Војвотка на Милано.
1849  Фредерик Шопен — полски композитор и пијанист.
1849  Васил Дилев — македонски фудбалски голман.
1938  Карл Кауцки — чешко-австриски марксистички теоретичар.
1962  Наталија Гончарова — руска сликарка.
1973  Ингеборг Бахман — австриска писателка.
2012  Силвија Кристел — холандска манекенка и глумица.
2017  Јагода Сланева — македонска балерина.