16 мај (починале)

список на статии на Викимедија
1830  Жозеф Фурје — француски математичар и физичар.
1926  Мехмед VI — последниот отомански султан.
1943  Илија Антевски - Смок — припадник на напредното студентско и комунистичко движење на Македонија.
1953  Џанго Рајнхард — француски гитарист.
1985  Жан Дифибе — француски вајар и архитект.
1917  Владислав Петковиќ - Дис — српски поет.