1203 Нана

астероид

1203 Нана привремена ознака 1931 TA — е темен и занесен астероид од надворешнста на Главниот астероиден појас, со пречник од 35 km. Откриен е од страна на астрономот Макс Волф во Хајделбершката опсерваторија на 5 октомври 1931 година.[10]

1203 Нана
Откривање [1]
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделбершка опсерваторија
Откриено5 октомври 1931
Ознаки
ЦМП-ознака1203 Нана
Наречена по
Ана Риси
(модел)
на Анселм Фојербах[2]
1931 TA · 1926 RH
1978 AD
Главен астероиден појас · (надворешен)[3]
Орбитални особености [1]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600.5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување89,54 yr (32.703 days)
Афел3.6022 ае (538.88 )
Перихел2.1782 ае (325.85 Gм)
2.8902 ае (432.37 Gм)
Занесеност0,24635
4,91 а (1794,7 ЈД)
97,470°
0° 12м 2.124с / ден
Наклон5,9598°
224,68°
176,03°
Земјино НРОП1.18505 ае (177.281 Gм)
Јупитерово НРОП1.81843 ае (272.033 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,237
Физички особености
Димензии35,18 km[4]
32,59 ± 0,87 km[5]
35,92 ± 15,13 km[6]
35.08 km (derived)[3]
Среден полупречник
17,59 ± 1,95 km
18.54 h (0.773 d)[1][7]
15,6 ± 0,1 h[8]
25,80 ± 0,05 h[9]
0,0473[4]
0,056 ± 0,004[5]
0,028 ± 0,017[6]
0.0329 (изведено)[3]
0,0473 ± 0,012[1]
C[3]
11,7

Јаглеродниот астероид од типот C во орбита одколу Сонцето на растојание од 2,2–3,6 ае со орбита од 4 година и 11 месеци (1.792 денови). Орбитата има занесеност од 0,25 и наклон од 6 степени во однос на рамнината на еклиптиката.Вртежниот период е околу 18 h[7] и албедо во распон од 0,03–0,06, според истражувањата од ИРАС, Акари и ВИСЕ/НЕОВИСЕ.[4][5][6]

Астероидот е именуван по Ана Риси, модел на неколку слики на германскиот класичен сликар Анселм Фојербах. [2]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „JPL Small-Body Database Browser: 1203 Nanna (1931 TA)“ (2015-10-11 last obs.). Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 30 April 2016.
  2. 2,0 2,1 Schmadel, Lutz D. (2003). Dictionary of Minor Planet Names – (1203) Nanna. Springer Berlin Heidelberg. стр. 100–101. ISBN 978-3-540-29925-7. Посетено на 18 November 2015.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 „LCDB Data for (1203) Nanna“. Asteroid Lightcurve Database (LCDB). Посетено на 18 November 2015.
  4. 4,0 4,1 4,2 Tedesco, E. F.; Noah, P. V.; Noah, M.; Price, S. D. (October 2004). „IRAS Minor Planet Survey V6.0“. NASA Planetary Data System. Bibcode:2004PDSS...12.....T. Посетено на 18 November 2015.
  5. 5,0 5,1 5,2 Usui, Fumihiko; Kuroda, Daisuke; Müller, Thomas G.; Hasegawa, Sunao; Ishiguro, Masateru; Ootsubo, Takafumi; и др. (October 2011). „Asteroid Catalog Using Akari: AKARI/IRC Mid-Infrared Asteroid Survey“. Publications of the Astronomical Society of Japan. 63 (5): 1117–1138. Bibcode:2011PASJ...63.1117U. doi:10.1093/pasj/63.5.1117. Посетено на 18 November 2015.
  6. 6,0 6,1 6,2 Masiero, Joseph R.; Mainzer, A. K.; Grav, T.; Bauer, J. M.; Cutri, R. M.; Nugent, C.; и др. (November 2012). „Preliminary Analysis of WISE/NEOWISE 3-Band Cryogenic and Post-cryogenic Observations of Main Belt Asteroids“. The Astrophysical Journal Letters. 759 (1): 5. arXiv:1209.5794. Bibcode:2012ApJ...759L...8M. doi:10.1088/2041-8205/759/1/L8. Посетено на 18 November 2015.
  7. 7,0 7,1 Warner, Brian D. (April 2011). „Upon Further Review: VI. An Examination of Previous Lightcurve Analysis from the Palmer Divide Observatory“. The Minor Planet Bulletin. 38 (2): 96–101. Bibcode:2011MPBu...38...96W. ISSN 1052-8091. Посетено на 18 November 2015.
  8. Behrend, Raoul. „Asteroids and comets rotation curves – (1203) Nanna“. Geneva Observatory. Посетено на 18 November 2015.
  9. Warner, Brian D. (January 2010). „Asteroid Lightcurve Analysis at the Palmer Divide Observatory: 2009 June-September“. The Minor Planet Bulletin. 37 (1): 24–27. Bibcode:2010MPBu...37...24W. ISSN 1052-8091. Посетено на 18 November 2015.
  10. „1203 Nanna (1931 TA)“. Minor Planet Center. Посетено на 18 November 2015.

Надворешни врскиУреди