Штит (латински Scutum) е мало соѕвездие забележано во XVII век.

Штит
лат. Scutum
КратенкаSct
ГенитивноScuti
Ректасцензија18.7 ч.
Деклинација−10°
Површина109 (°)² (84.)
Главни ѕвезди2
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
7
Ѕвезди со планети0
Ѕвезди посјајни од 3,00m0
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)0
Најсјајна ѕвездаα Штит (3.85m)
Најблиска ѕвездаα Штит
сг,  пс)
Месјеови објекти2
Метеорски дождовијунски скутиди
Соседни
соѕвездија
Орел
Стрелец
Serpens Cauda
Видливо на ширина од +80° до −90°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец август.

Наводи уреди

Надворешни врски уреди