Штепениц (Елба)

Штепениц (германски: Stepenitz) — река во округот Пригниц, во Бранденбург, Германија. Таа е десна притока на Елба и е долга околу 84 километри. Демниц е лева притока на Штепениц.

Штепениц
Stepenitz1.JPG
Штепениц кај манастирот Маринфлис
Место Германија, Бранденбург
Должина 84 км
Извор 5 км југоисточно од Мајенбург
Висина на изворот околу 110 м
Утока кај Витенберге во Елба
52°59′17″ N; 11°45′50″ E / 52.987980° N; 11.763980° E / 52.987980; 11.763980
Слив Елба
Одлив Елба → Северно Море
Слив 1.299 км²
Десни притоки Шлатбах
Леви притоки Демниц, Јецбах, Картане
Паланки Мајенбург, Путлиц, Перлеберг, Витенберге
Stepenitz Doemnitz.png

Изворот на Штепениц е околу 5 километри југоисточно од Мајенбург. Заедно со Картане, Штепениц се влева во Елба кај Витенберге.

Гускина патека („Gänsetour“) е велосипедска патека долга 70 километри долж Штепениц. Именувана е во чест на семејството Ганс цу Путлиц, едно од најстарите благороднички семејства во Бранденбург.

Места низ кои поминува Штепениц: