Шаховска олимпијада 1927

1. шаховска олимпијада организирана од ФИДЕ, која содржела натпреварувања во машка[1] и женска конкуренција, како и неколку настани кои биле одржани со цел да се промовира играта се одржала од 18 до 30 јули 1927 во Лондон, Обединето Кралство.

Конечните резултати биле следниве:

Екипно уреди

Место Земја 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 + = Бодови
1   Унгарија   1 3 3 3 4 3 3 11 4 0 40
2   Данска 3   2 1 2 3 3 2 4 10 2 3 38½
3   Обединето Кралство   3 3 2 2 3 3 9 4 2 36½
4   Холандија 2 1   3 2 2 4 2 1 2 7 3 5 35
5   Чехословачка 1 ½ 1   1 4 3 4 10 5 0 34½
6   Германија 1 2   2 3 3 3 3 9 4 2 34
7   Австрија 1 2   3 3 3 9 5 1 34
8   Швајцарија 1 1   2 2 3 7 6 2 32
9   Југославија 0 3 ½ 2 1 2   3 3 2 3 6 6 3 30
10   Италија 1 2 2 ½   1 2 3 3 2 5 6 4 28½
11   Шведска ½ 0 3 1 1 3   4 3 6 9 0 28
12   Аргентина ½ 1 2 0   2 3 5 8 2 27
13   Франција 1 1 3 1 2 ½ 2 0   1 3 3 4 9 2 24½
14   Финска ½ 2 ½ 1 1 ½ ½ 1 1 1 2 3   3 10 2 21½
15   Белгија ½ 2 1 2 ½ ½ 2 1 1 1   2 2 9 4 21½
16   Шпанија ½ 0 1 0 1 1 1 1 2 ½ 1 ½ 2   0 13 2 14½

Поединечно уреди

Немало ред во порединечна конкуренција, па само 6 поединечни резултати 6 биле наградени.[2]

Женска конкуренција уреди

Првото светско првенство во женска конкуренција се одржало за време на Олимпијадата. Конечните резултати биле следниве:[3][4][5][6]

Место Шахистка Бодови
1   Вера Менчик (Русија) 10.5
2   Катерина Бесков (Шведска) 9
3   Паула Волф-Калмар (Австрија) 7
4-5   Едит Холовеј (Англија) 6
  Едит Мишел (Англија) 6
6   Едит Шарлот Прајс (Англија) 5.5
7   Гизела Харум (Австрија) 4.5
8   Флоренс Хачинсон-Стирлинг (Шкотска) 4
9-11   Анес Стивенсон (Англија) 3.5
  С. Синеваг (Норвешка) 3.5
  Ж. Фригар (Франција) 3.5
12   М. Даунке (Германија) 3

Наводи уреди

  1. Although commonly referred to as the men's division, this section is open to both male and female players.
  2. OlimpBase :: 1st Chess Olympiad, London 1927, information
  3. Stanisław Gawlikowski Olimpiady szachowe 1924 - 1974 Wyd. Sport i Turystyka, Warszawa 1978
  4. Menčíková první mistryní světa - Šachy - Chess Lady
  5. femminile
  6. Campeonato Mundo femenino Buenos Aires 1939

Надворешни врски уреди

Поврзано уреди

I неофицијална шаховска Олимпијада (Париз 1924)
II неофицијална шаховска Олимпијада (Будимпешта 1926)
III неофицијална шаховска Олимпијада (Минхен 1936)