Чарлс Рени Мекинтош

Чарлс Рени Мекинтош (англиски: Charles Rennie Mackintosh) — шкотски архитект, дизајнер, графичар и сликар.

Чарлс Рени Мекинтош
Чарлс Рени Мекинтош во 1893
Роден(а)7 јуни 1868
Глазгов, Шкотска, Велика Британија
Починал(а)10 декември 1928
Лондон, Англија, Велика Британија
НационалностШкотланѓанец
ЗданијаThe Lighthouse ("Светилникот") - поранешно седиште на Глазгов Хералд

Глазговска школа за уметности
Хил Хаус, Хеленсбург
Willow Tearooms, Глазгов

Scotland Street School, Глазгов

Со својата сопруга Маргарет Макдоналд Мекинтош, нејзината сестра Франсес Макдоналд Макнер и со колегоата Џејмс Херберт Макнер ја основал групата The Four (четворка), која имала големо влијание врз развојот на уметноста и архитектурата и извршила пресудно влијание врз Глазговската школа за уметност (Glasgow School of Art) - пионерска школа на подрачјето на применетата уметност и дизајнот.

Тој бил дизајнер во Движењето за уметности и занаети, и исто така, главен експонент на движењето Ар Нуво во Обединетото Кралство. Имал значајно влијание врз дизајнот во Европа и се смета за еден од основоположниците на современиот дизајн.

Галерија

уреди