Средноафриканско време

Средноафриканското време (скрат. CAT) е часовен појас во централна и јужна Африка. Појасот е два часа пред UTC (што значи UTC+2), исто што и соседното јужноафриканско стандардно време и источноевропското време.

Часовни појаси во Африка:
црно UTC−01: Зелено‘ртско време.
зелено UTC: Западноевропско време · Средно време по Гринич.
сино UTC+01: Средноевропско време · Западноафриканско време · Западноевропско летно време.
црвено UTC+02: Источноевропско време · Средноафриканско време · Западноафриканско летно време · Јужноафриканско стандардно време.
жолто UTC+03: Источноевропско летно време · Источноафриканско време.
сиво UTC+04: Маврициско време · Сејшелско време.
Шрафираните земји практикуваат летно сметање на времето

Бидејќи овој појас лежи претежно во екваторскиот регион. Ова значи дека во текот неа годината нема значајни проимени во должината на денот, па затоа не се применува летно сметање на времето.

Средноафриканското време важи во следниве земји: