Хомо - филм на македонскиот режисер Игор Иванов од 2020 година. Филмот бил снимен во текот на 2019 година како копродукција меѓу Македонија, Бугарија, Словенија, Косово и Србија, а продуцент бил Томи Сакловски.[1] Улогите во филмот ги играат глумците: Наташа Петровиќ, Игор Ангелов, Јелена Јованова, Јовица Михајловски, Оливер Митковски, Сашко Коцев, Камка Тоциновски, Дејан Лилиќ, Јордан Симонов, Владимир Тулиев и Славиша Кајевски.

„Хомо“
РежисерИгор Иванов
ПродуцентТоми Сакловски
Главни улогиНаташа Петровиќ
Игор Ангелов
Оливер Митковски
Јелена Јованова
Сашко Коцев
Сергеј Димовски
Јовица Михајловски
Јордан Симонов
Премиера2020
Времетраење91 мин
ЗемјаМакедонија Македонија
Јазикмакедонски

Наводи

уреди
  1. Игор Иванов, „Културата не е област која треба да се субвенционира, туку област во која треба да се инвестира“, Економија и бизнис, година 22, број 267, ноември 2020, стр. 52.