Отвори го главното мени

ГеографијаУреди

МестоположбаУреди

Општината се наоѓа во долината Дајстер-Зинтел. Потокот Хилзедер Бах (месно Беке) поминува низ местото и се влива кратко потоа во Роденбергер Ауе.

Општински единициУреди

Општината Хилзеде се состои од следниве три места:

  • Хилзеде со станбените места Мителмиле и Нидермиле
  • Мајнзен
  • Шмари со станбените места Бусенмиле, Ајзенхамер, Херихаузен и Пулфермиле

Соседни општиниУреди

Соседни општини се: Ауетал, Поле и Месенкамп, како и градовите Бад Миндер и Хесиш Олдендорф.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди