Тестенина

(Пренасочено од Тестенини)

Тестенини – смеса од брашно и вода на која понекогаш ѝ се додаваат јајца. Тестенините се обликуваат без процес на ферментација и може да се користат свежи или сушени. Доколку се сушат, истото се врши сè до постигнување на потребната содржина на влага. Основни суровини за производство на тестенини се брашно и вода, а додатни суровини се јајца, млеко, концентрати, разни зеленчуци и зачини.

Тестенини
Разни тестенини
ВидГлавна состојка за многу јадења
Место на потеклоИталија
Главни состојкипченично брашно, вода
Варијантиоризови тестенини
Тестенини, варени, незбогатени, несолени
Хранлива вредност на 100 г
Енергија660 kJ (160 kcal)
30,9 g
Скроб26,0 g
Шеќери0,6 g
Влакна1,8 g
0.9 g
5,8 g
Витамини
Тиамин 1)
(2 %)
0,02 мг
Рибофлавин 2)
(2 %)
0,02 мг
Ниацин 3)
(3 %)
0,4 мг
Пантот. кис. 5)
(2 %)
0,11 мг
Витамин Б6
(4 %)
0,05 мг
Фолна кис. 9)
(2 %)
7 μг
Витамин Ц
(0 %)
0 мг
Витамин Е
(0 %)
0,06 мг
Минерали
Калциум
(1 %)
7 мг
Железо
(4 %)
0,5 мг
Магнезиум
(5 %)
18 мг
Манган
(15 %)
0,32 мг
Фосфор
(8 %)
58 мг
Калиум
(1 %)
44 мг
Натриум
(0 %)
1 мг
Цинк
(5 %)
0,5 мг
Други состојки
Вода62 g

Постотоците се приближно пресметани според препораките за возрасни лица во САД.
Извор: База за хранливост — USDA

Кога се сушени, тестенините може долго да се чуваат без промена на нивниот квалитет и особини. Нивната трајност е 1,5 година и повеќе.

Особини

уреди

Основни особини на тестенините се:

  • мала хигроскопичност која придонесува да се чуваат долго без промена на вкусот, мирисот и употребната вредност,
  • брзо и лесно се приготвуваат за јадење,
  • лесна и голема сварливост.

Поделба[1]

уреди

Според начинот на производство тестенините се делат на:

  • пресувани – се добиваат со пресување на тестото низ отвор на преса, и во зависност од обликот на отворот се добиваат облиците на тестенините
  • сечени – се добиваат со валање или пресување на тестото при што се добиваат прави ленти, нивно истенчување до саканата дебелина и на крајот сечење во различни облици.

Во зависност од обликот тестенините се делат на:

Според должината тестенините се делат на:

  • кратки – до 5 см
  • долги – до 80 см
  • мотани – долги тестенини кои при производството се виткаат во вид на гнездо.

Галерија

уреди

Наводи

уреди
  1. д-р Рафајловска, Весна; Муратовска, Весела & Гудоманова, Јасминка (2010). Прехранбена технологија. е-учебници. Скопје. ISBN 978-608-226-033-4.

Надворешни врски

уреди