Шпагети се тестенини со тенок и издолжен облик, отприлика 2 mm дебели и 30 cm долги кога се несварени. Шпагетите главно се продаваат во пакување од 500 грама. Се спремаат така што се варат во посолена вода од 5 до 10 минути.[1][2]

Болоњски шпагети со сирење
Варење на шпагетите

Наводи уреди

  1. http://www.theatlantic.com/doc/198607/pasta
  2. Kate Whiteman, Jeni Wright and Angela Boggiano, The Italian Kitchen Bible, Hermes House, p.12-13

Надворешни врски уреди