Список на ѕвезди во соѕвездието Секстант

список на статии на Викимедија

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Секстант, наредени според сјајноста.

Име B F HD HIP Рек. Дек Прив.
вел.
Апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
α Sex α 15 87887 49641 10ч 07м &1000000000000563000000056,30с −00° 22′ &1000000000000017900000017,9″ 4,48 −0,25 287 A0III
γ Sex γ 8 85558 48437 09ч 52м &1000000000000304700000030,47с −08° 06′ &1000000000000017700000017,7″ 5,07 0,55 261 A2V двојна ѕвезда
β Sex β 30 90994 51437 10ч 30м &1000000000000175000000017,50с −00° 38′ &1000000000000013100000013,1″ 5,08 −0,04 345 B6V α2 CVn-type променлива ѕвезда
δ Sex δ 29 90882 51362 10ч 29м &1000000000000287300000028,73с −02° 44′ &1000000000000020600000020,6″ 5,19 0,37 300 B9.5V
ε Sex ε 22 89254 50414 10ч 17м &1000000000000379000000037,90с −08° 04′ &1000000000000008100000008,1″ 5,25 2,51 183 F2III
90362 51046 10ч 25м &1000000000000443500000044,35с −07° 03′ &1000000000000036500000036,5″ 5,60 0,58 329 M0.5III
18 Sex 18 88333 49865 10ч 10м &1000000000000558600000055,86с −08° 25′ &1000000000000006100000006,1″ 5,64 −0,17 473 K2III
84607 47960 09ч 46м &1000000000000236400000023,64с +01° 47′ &1000000000000008500000008,5″ 5,65 2,03 273 F4IV
19 Sex 19 88547 50027 10ч 12м &1000000000000483900000048,39с +04° 36′ &1000000000000052900000052,9″ 5,77 −0,27 527 K0III:
35 Sex 35 92841 52452 10ч 43м &1000000000000209100000020,91с +04° 44′ &1000000000000051900000051,9″ 5,77 −0,88 697 K3III+... двојна ѕвезда
41 Sex 41 93903 52980 10ч 50м &1000000000000180600000018,06с −08° 53′ &1000000000000051800000051,8″ 5,80 0,55 366 A3m
93833 52948 10ч 49м &1000000000000434800000043,48с −09° 51′ &1000000000000009500000009,5″ 5,85 0,72 346 G8III:
85709 48519 09ч 53м &1000000000000429300000042,93с +05° 57′ &1000000000000030800000030,8″ 5,90 −2,26 1399 M2III
17 Sex 17 88195 49812 10ч 10м &1000000000000075600000007,56с −08° 24′ &1000000000000029400000029,4″ 5,91 −0,13 527 A1V
93655 52863 10ч 48м &1000000000000405700000040,57с −01° 57′ &1000000000000032100000032,1″ 5,92 −0,14 531 M2III
25 Sex 25 90044 50885 10ч 23м &1000000000000265100000026,51с −04° 04′ &1000000000000026600000026,6″ 5,93 0,77 351 B9p Si(CrSr) SS Sex
94014 53035 10ч 51м &1000000000000054400000005,44с −03° 05′ &1000000000000033500000033,5″ 5,95 −0,04 514 K2
6 Sex 6 85364 48341 09ч 51м &1000000000000140200000014,02с −04° 14′ &1000000000000035800000035,8″ 6,01 2,07 200 A8III
7 Sex 7 85504 48414 09ч 52м &1000000000000122700000012,27с +02° 27′ &1000000000000014000000014,0″ 6,02 −1,52 1048 A0Vs
90763 51302 10ч 28м &1000000000000439600000043,96с −03° 44′ &1000000000000032300000032,3″ 6,05 2,68 244 A1sp...
89033 50292 10ч 16м &1000000000000090100000009,01с −11° 12′ &1000000000000012300000012,3″ 6,08 −0,39 642 K0
87262 49293 10ч 03м &1000000000000409900000040,99с −09° 34′ &1000000000000025600000025,6″ 6,09 −1,84 1259 K0
14 Sex 14 87682 49530 10ч 06м &1000000000000474400000047,44с +05° 36′ &1000000000000041500000041,5″ 6,20 2,07 345 K1III
91106 51490 10ч 30м &1000000000000587800000058,78с −07° 38′ &1000000000000015200000015,2″ 6,20 −0,66 767 K5III+...
88372 49900 10ч 11м &1000000000000177600000017,76с −07° 18′ &1000000000000059700000059,7″ 6,23 0,37 484 A2Vn
4 Sex 4 85217 48273 09ч 50м &1000000000000301700000030,17с +04° 20′ &1000000000000037600000037,6″ 6,24 2,93 150 F6V...
33 Sex 33 92588 52316 10ч 41м &1000000000000242700000024,27с −01° 44′ &1000000000000028300000028,3″ 6,25 3,57 112 K1IV
36 Sex 36 93102 52584 10ч 45м &1000000000000094800000009,48с +02° 29′ &1000000000000016900000016,9″ 6,27 −0,19 639 K4III
89565 50584 10ч 19м &1000000000000595200000059,52с −09° 03′ &1000000000000031800000031,8″ 6,31 2,68 174 F1IV
90125 50939 10ч 24м &1000000000000131500000013,15с +02° 22′ &1000000000000005100000005,1″ 6,33 2,32 328 G9V
26 Sex 26 90473 51117 10ч 26м &1000000000000369400000036,94с −00° 59′ &1000000000000017100000017,1″ 6,33 −0,49 755 K0
85505 48413 09ч 52м &1000000000000120000000012,00с +00° 04′ &1000000000000032400000032,4″ 6,34 0,75 428 G9III
89490 50552 10ч 19м &1000000000000323700000032,37с −05° 06′ &1000000000000021500000021,5″ 6,38 2,61 293 K0
90057 50893 10ч 23м &1000000000000326600000032,66с −03° 38′ &1000000000000034300000034,3″ 6,39 −1,45 1203 K5
85380 48351 09ч 51м &1000000000000216900000021,69с −06° 10′ &1000000000000055400000055,4″ 6,42 3,18 145 F8V
86341 48839 09ч 57м &1000000000000439000000043,90с −01° 56′ &1000000000000030400000030,4″ 6,43 2,79 276 G5
13 Sex 13 87301 49329 10ч 04м &1000000000000084800000008,48с +03° 12′ &1000000000000004600000004,6″ 6,43 2,73 179 F4V
90043 50887 10ч 23м &1000000000000283300000028,33с −00° 54′ &1000000000000007800000007,8″ 6,45 2,08 244 G5
85461 48375 09ч 51м &1000000000000412000000041,20с −11° 20′ &1000000000000025500000025,5″ 6,48 −1,03 1035 M2III:
27 Sex 27 90485 51135 10ч 26м &1000000000000469000000046,90с −04° 23′ &1000000000000018000000018,0″ 6,55 0,12 629 K0
34 Sex 34 92749 52401 10ч 42м &1000000000000375300000037,53с +03° 34′ &1000000000000058900000058,9″ 6,57 2,29 234 F5
40 Sex 40 93742 52913 10ч 49м &1000000000000173000000017,30с −04° 01′ &1000000000000026100000026,1″ 6,61 2,70 313 A2IV
23 Sex 23 89688 50684 10ч 21м &1000000000000020100000002,01с +02° 17′ &1000000000000023000000023,0″ 6,66 −1,99 1753 B2.5IV RS Sex
12 Sex 12 86611 48990 09ч 59м &1000000000000431200000043,12с +03° 23′ &1000000000000005100000005,1″ 6,69 2,34 241 F0V
9 Sex 9 85762 48552 09ч 54м &1000000000000067200000006,72с +04° 56′ &1000000000000043400000043,4″ 6,72 −0,87 1072 K5
21 Sex 21 88764 50140 10ч 14м &1000000000000084100000008,41с −07° 59′ &1000000000000036400000036,4″ 6,97 0,39 675 K0
31 Sex 31 91011 51451 10ч 30м &1000000000000309600000030,96с +02° 09′ &1000000000000001100000001,1″ 6,98 2,13 482 K0
20 Sex 20 88697 50100 10ч 13м &1000000000000444900000044,49с −07° 23′ &1000000000000002700000002,7″ 7,21 3,79 157 F8
HD 92788 92788 52409 10ч 42м &1000000000000485300000048,53с −02° 11′ &1000000000000001500000001,5″ 7,31 4,76 107 G5 има планета (b)
HD 86081 86081 48711 09ч 56м &1000000000000059200000005,92с −03° 48′ &1000000000000030300000030,3″ 8,74 3,94 297 F8V има планета (b)
LHS 292 10ч 48м &1000000000000126100000012,61с −11° 20′ &1000000000000009700000009,7″ 15.60 17.32 14.8 M6.5V блиска ѕвезда црвено џуџе, flare star

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 26 декември 2006.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 26 декември 2006.