Служба за заштита на природата (Шведска)

Службата за заштита на природата (швед. Naturvårdsverket) е владина агенција во Шведска одговорна за предлагање на регулативи и постапки за заштита на животната средина и нивно спроведување. Основана е во 1967 и е под надлежност на Министерството за животна средина на Шведска. Меѓу другото, службата раководи и со националните паркови во земјата.

Грб на Службата за заштита на природата

Ова е преглед на шеснаесетте еколошки цели на државата[1]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Државни еколошки цели на Шведска Архивирано на 15 февруари 2012 г. - Служба за заштита на природата (англиски)

Надворешни врски

уреди