Сиднејски заливски мост

мост преку Сиднејскиот Залив во Сиднеј, Австралија и знаменитост на градот

Сиднејскиот заливски мост (англиски: Sydney Harbour Bridge) — една од знаменитостите на Сиднеј, Австралија. Мостот го поврзува Сиднејскиот деловен центар (Central Business District, CBD) со Северниот Брег (North Shore).

Сиднејски заливски мост
A1 Sydney Harbour Bridge.JPG
НосиВозови, возила, пешаци и велосипеди
ПреминуваПорт Џексон
МестоСиднеј, Австралија
Официјален називSydney Harbour Bridge
Особености
Видлак
Вкуп. должина1149 м
Ширина49 м
Висина139 м
Најдолг распон503 м
Потпростор49м
Историја
Отворен19 март 1932
Местоположба

Прекарот на мостот е „Закачалка“ (the Coathanger) заради карактеристичниот изглед. До 1967 мостот бил највисока градежна конструкција во Сиднеј.

Австралијците доживеале разочарување кога дознале дека мостот Бајоне во САД кој е отворен на 15 ноември 1931 година е за 70 сантиметри подолг од нивниот мост. Иако не е најдолг сепак и понатака е најголемиот мост изграден од челик.

Проектант на мостот бил Сер Ралф Фриман (Ralph Freeman) кој исто така бил и структурен инженер на мостот Бирченог во Зимбабве па заради тоа мостовите се слични. Распонот на Бирченог мостот изнесува ⅔ од распонот на Сиднејскиот мост.

Ралф Фриман исто така го проектирал и мостот Викториини Водопади на Викториините Водопади.

Надворешни врскиУреди

Камери во живо:

Слики:

(  33°51′08″S, 151°12′38″E )