Бирченог (мост)

Мостот Бирченог (Birchenough Bridge) ја премостува реката Саве во близина на Чипинге во југоисточниот дел на Зимбабве. Изградбата на мостот е планирана и финансирана од страна на Беит Траст (Beit Trust), задолжбина на која во тао време претседателствувал Сер Хенри Бирченог (Henry Birchenough). Мостот е завршен во 1935 година. Со должина од 329 метри во моментот на изградбата бил еден од најдолгите мостови на светот од својот тип (висечки мост со еден лак).

Бирченог
НосиВозови, возила, пешаци
МинуваСаве
МестоЧипинге, Зимбабве
Официјален називBirchenough Bridge
Особености
Видвисечки со еден лак
Вк. должина378,2 м
Ширина10 м
Најдолг распон329,4 м
Потпростор15,2 м
Историја
Отворен1935
Bbridge.jpg

Проектантот на мостот бил Сер Ралф Фриман (Ralph Freeman) кој исто така бил проектант на Сиднејскиот заливски мост, па заради тоа мостовите се слични .

Мостот се смета за значајно архитектонско достигнување, па заради тоа се наоѓа на монетите од 20 центи.


Надворешни врскиУреди 
Монета од 20 центи

Координати:   19°57′47″S, 32°20′35″E