Сехадет Доко

Сехадет Доко (моминско: Мекули; 16 октомври 1928 во Охрид12 ноември 2013 во Приштина) — македонска лекарка, која била прва Албанка што станала лекар во Југославија.[1]

Сехадет Доко
Родена Сехадет Мекули
16 октомври 1928
Охрид, Кралство Југославија
Починала 12 ноември 2013(2013-11-12) (возр. 85)
Приштина, Косово
Националност Албанка
Позната прва лекарка Албанка во Југославија
Занимање лекарка, професорка
Сопружник Есад Мекули
Деца 2

ЖивотописУреди

Дипломирала во првата генерација на Медицинскиот факултет во Скопје (1947 – јануари 1954). Како студент била демонстратор по наставните предмети Анатомија и Патофизиологија и соработник на Институтот за судска медицина во Скопје. Првин се вработила во Приштинската болница, а потоа специјализирала гинекологија и акушерство во Белград (1960). По враќањето била шеф на Одделението за гинекологија во Градскиот диспанзер, а при отворањето на Приштинскиот универзитет била избрана за професор на тамошниот Медицински факултет. Била директор на Клиниката за гинекологија во Приштина (1972-1981) и докторирала на тема „Токсоплазмата кај жената во фертилната возраст во САП Косово” (Белград, 1974). Основоположник е на списанието „Праксис медика”. Учествувала на повеќе научни собири во земјата и во странство и има објавено над 30 научни трудови. Форумот на жените на Косово ја прогласи за водечка интелектуалка на Косово (1997).

НаводиУреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Доко“. Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. стр. 480. Text "series " ignored (help)