Семјон Илич Михајловски

Семјон Илич Михајловски (роден на 12 март 1961 година, Ленинград ) е руски уметнички критичар, архитектонски историчар, куратор, академик на Руската академија на уметностите (2017 година), ректор на Академијата за уметности во Санкт Петербург именувана по Илја Репин (од март 2010). Почесен уметник на Руската Федерација (2019 година).

Семјон Илич Михајловски
Роден 12 март 1961 година
Ленинград

Биографија

уреди

Почесен професор на Централната академија за ликовни уметности во Пекинг

Професор на Универзитетот Кингдао

Куратор, кокуратор, организатор на изложби на руска уметност во Стокхолм ( Академија на уметности ), Венеција (руски павилјон на Биеналето во Венеција), Тајпеј ( Тајван ), Мајами (како дел од Арт Базел Мајами Бич), Шангај, Гуангжу ( Академија на уметности), Равена ( Пинакотека ), Болоња (Академија на уметности), Рим (Академија на уметности), Урбино (Куќата на Рафаел), Мадрид (Академија за уметности), Сеул (Книжевност), Алма-Ата ( држава Музеј на уметности на Република Казахстан).

Член на Јавниот совет при Главниот истражен оддел на Истражниот комитет на Руската Федерација за градот Санкт Петербург.

Во 2002-2004, 2006-2009 година - Проректор за надворешни односи на Институтот именуван по И.Е. Репина. Во 2005 година - советник на Фондацијата Соломон Р. Гугенхајм ( Њу Јорк ).

Во 2013 година го спровел првиот дел од проектот „Академско училиште во Санкт Петербург: од Репин до денес“ - „Советски неореализам. 1953-1968“ (Санкт Петербург, Москва, Турку), а во 2014 година вториот дел - „По војната. 1945-1956 година“.

Почесен професор на Римската академија за ликовни уметности

Претседател на одборот на доверители на Централниот изложбен салон Манеж во Санкт Петербург.

Во 2000 година, тој бил кокуратор на изложбата „Урнатините на рајот“ во рускиот павилјон на Биеналето во Венеција (Златна лав ѕвезда за најдобри фотографии).

Во 1984 година со почести дипломирал на Институтот именуван по И.Е. Репин (Факултет за теорија и историја на уметноста), квалификација „историчар на уметност“; во 1989 година - постдипломски студии на Катедрата за историја и теорија на архитектурата (Архитектонски факултет). Вонреден професор на Катедрата за историја и теорија на архитектурата.

Редовен член на Руската академија на уметностите.

Во 2014 година, тој бил комесар на рускиот павилјон на Биеналето во Венеција (изложбата Fair Enough била наградена со Специјално признание).

Почесен професор на Московскиот архитектонски институт

Член на Советот за култура и уметност при гувернерот на Санкт Петербург.

Куратор, кокуратор, организатор на изложби на руска уметност во Стокхолм (Академија на уметности), Венеција (руски павилјон на Биеналето во Венеција), Тајпеј (Тајван), Мајами (како дел од Арт Базел Мајами Бич), Шангај, Гуангжу ( Академија за уметности), Равена (Пинакотека), Болоња (Академија за уметности), Рим (Академија на уметности), Урбино (Куќата на Рафаел), Мадрид (Академија за уметности), Сеул (Дом на литература), Алма-Ата (Државен Музеј на уметности на Република Казахстан).

Професор на Академијата за уметности во Гуангжу.

Во 2013 година го спроведе првиот дел од проектот „Академско училиште во Санкт Петербург: од Репин до денес“ - „Советски неореализам. 1953-1968“ (Санкт Петербург, Москва, Турку), а во 2014 година вториот дел – „По војната. 1945-1956 година“

Професор на Казахстанската Национална академија за уметности именувана по. Т.К.Жургенова

Од 2015 до 2019 година - е комесар на рускиот павилјон на Венециското биенале.

Награди

уреди
 • Сертификат за чест од Министерството за правда на Руската Федерација (2011)
 • Медал на Анатолиј Кони (2013)
 • Почесен сертификат од митрополитот Петербург и Ладога (2013)
 • Благодарност од претседателот на Советот на федерацијата на Федералното собрание на Руската Федерација (2014)
 • Офицер на Орденот на Ѕвездата на Италија (2015, Италија)

Honoris Causa на Академијата за ликовни уметности во Торино (2016)

 • Награда на Владата на Руската Федерација во областа на културата (2017)
 • Сертификат за заслуги од Министерството за надворешни работи на Јапонија (2018)
 • Медал на Министерството за внатрешни работи на Русија „За придонес во зајакнувањето на законот и редот“ (2018)
 • Почесен уметник на Руската Федерација (17.07.2019) - за неговиот голем придонес во развојот на националната култура и уметност, долгогодишна плодна активност
 • Командант на Орденот на Ѕвездата на Италија (2020 година, Италија)
 • Награда на Владата на Санкт Петербург (2020)
 • Медал на Светиот апостол Јован Богослов, 1 степен (2020)
 • Ознаки „За услуги на Санкт Петербург“ (2021)
 • Почесен сертификат од Законодавно собрание на Санкт Петербург (2021)
 • Благодарност од министерот за култура на Руската Федерација (2021)
 • Медал на Истражниот комитет на Руската Федерација „За помош“ (2021)
 • Медал на свети апостол Петар, 1 степен (2021)

Наводи

уреди


Надворешни врски

уреди