Кралска шведска академија на ликовните уметности

национална академија во Шведска

Кралска шведска академија на ликовните уметности (шведски: Kungliga Akademien för de fria konsterna) — една од кралските академии на Шведска. Основана е во 1773 во Стокхолм од страна на кралот Густав III. Академијата е независна организација која има за цел да го негува и развива сликарството, вајарството, архитектурата и другите ликовни уметности.

Зградата на Кралската академија на слободните уметности во Стокхолм

Во состав на академијата работела Кралската уметничка школа, сè до 1978, кога се одвоила како независна установа под капата на министерството за образование.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди