Сан Луис (покраина)

Сан Луис (шпански: San Luis) е покраина во Аргентина сместена во географскиот центар на земјата (на 32º јужна паралела). Соседни покраини почнувајќи од север се Ла Риоха, Кордоба, Ла Пампа, Мендоса и Сан Хуан.

Сан Луис


Грб

Главен град Сан Луис
Површина 76,748 km²
Население 367,933 (2001)
Густина 4.8/km²
Гувернер Алберто Родригес Саа
Демоним Пунтанец (Puntano)
ISO 3166-2 AR-D
Типична панорама на Сан Луис

Стопанство

уреди

Најразвиена стопанска гранка во Сан Луис е земјоделството. Најчесто се одгледува пченка и од животните говеда. Додека во градовите од индустријата најзастапено е производството на машини, текстил, керамика, пластика и хартија. од минералите пак имаме рудници на варовник и мермер, но исто така на волфрам, ураниум и сол.

Туризам

уреди

Иако Сан Луис не е некое привлечно одредиште на странските туристи, покраината сепак ја посетуваат домашните. Има богати извори на минерални води и со тоа има голем број на бањи како Villa de Merlo. Интересен е исто така националниот парко во главниот град Sierra de las Quijadas, и парковите Valle del Conlara, Potrero de los Funes.

Административна поделба

уреди

Покраината има 9 департмани (departamentos).

Департмент Главен град
Ајакучо Сан Франциско де Монте де Оро
Белграно Вилја Генерал Рока
Капитал Сан Луис
Чакабуко Конкаран
Коронел Прингелс Ла Тома
Генерал Педентера Вилја Мерцедес
Гобернадор Дупуј Буена Есперанса
Хунин Санта Роса
Либертадор Генерал Сан Мартин Либертадор Генерал Сан Мартин

Површина

уреди

Надворешни врски

уреди