СУГС „Георги Димитров“ - Скопје

„Георги Димитров“ — средно училиште во Скопје, Општина Карпош[1].

Георги Димитров

Место
Општина: Карпош
Место: Скопје
Основни информации
Директор: Саша Стоименов
Настава на: македонски
Контактни информации
Портал georgidimitrov.schools.edu.mk

Основање и развој уреди

 
Земјотресот во Скопје од 1963 година: Гимназија Ѓорѓи Димитров во градба, подарок од Бугарија, 1965

Училиштето е изградено 1964 година по катастрофалниот земјотрес што го погоди градот во 1963, како помош од бугарската влада и во него се образувани ученици од гимназиска струка сѐ до 1984 година кога започнале реформи во образовниот систем. Во 1989 година училиштето функционирало во состав на ДСУ “Здравко Цветковски“ како еден училиштен центар, а во него биле сместени учениците од дрвопреработувачката струка. Во 1989 година дрвопреработувачката струка се одвоила како посебно училиште под името „Георги Димитров“. Во 1998 година повторно се воведува гимназиско образование, а во 2000 година и шумарска струка.

Учество на натпревари уреди

Освоени награди уреди

Познати личности кои учеле во ова училиште уреди

Познати личности кои предавале во ова училиште уреди

Илија Јанев- професор по математика

Наводи уреди

Надворешни врски уреди