Ова е архива на минати разговори. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Ако сакате да почнете нов разговор или да разговарате за стара тема, ве молиме обратете се на сегашната разговорна страница.
Архива 2


Одг:Чудно...

Да, не знам што се случува навистина... Можеби е пост-шок од празнициве... FlavrSavr рече дека ќе одел на патување низ Западна Европа... За другите попостојани членови не знам. Исто како Alone in the Dark  . Инаку, во последно време (како што и сигурно си забележал) преведувам статии од англиското Вики за Bundesland-овите во Германија. Што мислиш дека ќе е од помош, слободно направи. Откога ќе ги завршам (ако не ми текне нешто друго  ) статиите за германските држави, планирам да продолжам со некои од поголемите градови во Германија.

Ептен оригинален ник има корисников... Не сум забележал кога се регистрирал. Boyan 12:03, 6 Мај 2006 (UTC)

Katowice

Can you translate article simple:Katowice to mk.wiki mk:Katowice? It's the short article about one of biggest polish cities. Thanks in advance.

greetings, pl:Wikipedysta:Herr Kriss 09:05, 10 Мај 2006 (UTC)

thanks you so very very much. pl:Wikipedysta:Herr Kriss


Благодарам

Фала за вртливиот медал, како што можеш да видиш веќе го поставив на мојата корисничка страна, која патем доста ме измачи :-). Добро би било некои од статиите (посебно оние за музеите) кои ги напишав да се преведат на англиски јазик, бидејќи во англиската Википедија нема ниеден наш музеј, како да сме некое диво племе и немаме такви институции. Поздрав, --Majahm 11:38, 14 Мај 2006 (UTC)

Фала, фала, па благодарам

...за врачениот медал!--FlavrSavr 20:00, 15 Мај 2006 (UTC)

Hi, this English language article which was recently added to the MK Wikipedia is part of a massive spamming campaign. Its content is complete nonsense. There is no such word as "Zergeisterung" in the German language". The sole purpose of this spam is to promote a silly little browser game at zergeisterung.de by spamming google with pages containing the term. Cf. Google results.

Please delete it ASAP and block the page! This guy has spammed virtually every non-English Wikipedia with his crap. Most Wikipedias have already deleted and blocked it, cf. en:Zergeisterung, de:Zergeisterung, fr:Zergeisterung, ru:Zergeisterung. Thanks! --89.50.33.132 11:44, 16 Мај 2006 (UTC) (de:Benutzer:Johannes Rohr)

За МАКЕДОНИЈА

Брате да ти кажам мора било каков орден за заслуги за статии поврзани со МАКЕДОНИЈА да има. Со оглед каква ситуација имаме ние Македонците во нашиот сопствен дом МАКЕДОНИЈА, нека биде Википедија еден глас на Македонците и Македонија кон светот кои сме, што сме. Па затоа нека бидат и најобични знамиња како што дадов јас и нека се делат слободно, мора на секој начин да си го подигнуваме националниот морал и дух. Токму затоа јас пишувам на Википедија, да придонесам за МАКЕДОНИЈА, затоа пишувам за градови, села, манастири, планини, реки за МАКЕДОНИЈА! Нека бидат слободни за доделување и какви и да ги модифицирате нека ги содржат Македонските национални и државни симболи! Поздрав брат! Македонец 21:16, 16 Мај 2006 (UTC)

ЧЕСТИТКИ и срдечно заблагодарување до тебе брате Јанкулоски. Секоја ти чест, искрено јас уште пред 4 месеци имав за идеја да се состави вакво нешто како порталот за МАКЕДОНИЈА што си го составил! Немам зборови, одлично е направена, остварување на една моја дамнешна идеја и сон. Ќе го разгледам максимално и ќе работам за негово доусовршување! Ти заслужуваш најголем орден, а штом се враќаш во Македонија, би било убаво и да се видиме! Поздрав Македонец 21:38, 16 Мај 2006 (UTC)
А што велиш и за ордени на други Википедиии, апсолутно те подржувам! Мора луѓето од надвор да ги натераме да не веруваат лесно во лагите ширени за нас и работите со кои не оцрнуваат, т.е. да не веруваат во невистини. Се сложувам дека треба и на други википедии да доделуваме ордени за заслуги за Македонија. (ова го заборавив од воодушевување за порталот, би те замолил малку подетално да ми објасниш како го пополнуваш итн.). Благодарам!!! (по којзнае кој пат) Македонец 21:42, 16 Мај 2006 (UTC)
На тоа мислев и јас. На наши луѓе што уредуваат на други википедии да им се дава. Не на луѓе од други националности или на кои Македонија не им е татковина или немаат никаква врска со нејзе (за нив може пофалби итн.), медалите се потребни за наши Македонци да се стимулираат да повеќе да ја сакаат и да работат за МАКЕДОНИЈА, за луѓето од странство да не веруваат во секакви лаги и пропаганди. (Нека не се разбере ова како националистички или нацистички испад, па да биде причина за недоразбирања,згора на се воопшто не подржаувам такви идеологиии)Македонец 22:11, 16 Мај 2006 (UTC)

Македонски ордени

Доста информации за македонските ордени има на веб страната на претседателот на Република Македонија: http://www.president.gov.mk/odlikuvanja.asp#top Поздрав --Majahm 22:24, 16 Мај 2006 (UTC)

Promoting Macedonia

Здраво. I have found yr name on slovenian wiki, but I write you because of some errors on the italian version, where someone is filling articles about Macedonian municipalities. This person continues to write about macedonian »municipio« instead of »comune«, but in italian language this is not quite correct. When I asked him why is he doing that, he said »Macedonian municipalities are absolutely different of any other municipality in Europe because they are the only administrative division of the State: provinces or regions do not exist in Macedonia.« Well, I think this is not correct, but I have no experience. The problem is that in such a way, Macedonia looks like a small small State with a quite insufficient administrative policy. Maybe you know somebody able to speak (and write) italian who could intervene. If some help is needed, I am on yr disposal (for example for translating in italian). You can find me as IvaTrieste on italian wiki or as IzTrsta on slovene wiki. Best regards.

За Zdravko итн.

Мислам дека треба да поработиш малку на трпението. Спорот навистина беше банален, со тоа што можеше многу фино да му објасниш на страницата на разговор дека енциклопедиите едноставно не користат таков стил. Што се однесува до Zdravko, мислам дека поприлично си го потценил, колку што разбрав, тој е универзитетски професор, и еден од главните на македонската верзија на marxists.org. Нема врска, само биди потрпелив со корисниците - ќе сретнеш секакви: тврдоглави, националисти, шовинисти, чудни итн. Едноставно треба да научиш да се справуваш со разен народ со насмевка на лицето, не се внесувај толку во споровите, само ќе истрошиш живци за џабе. Сфати го ова како добронамерен совет, а не како лекција. --FlavrSavr 22:48, 17 Мај 2006 (UTC) Што се однесува до Западна Европа, па за 17 дена поминав низ Виена, Минхен, Париз, Барселона, Кан, Ница, Монако, Милано, Верона и Венеција - ептен на трчање, ама сепак успеав да се заљубам во Париз! Следниот пат ќе гледам да поминам повеќе време во самите градови, жив ќе се изедам што ја пропуштив најголемата изложба на Шиле во Виена, и изложба на Сезан и Писаро во Париз! --FlavrSavr 22:48, 17 Мај 2006 (UTC)

Фала

Ти благодарам на комплиментите, патем конкуренцијата ја зголемува продуктивноста :-)--Majahm 21:37, 18 Мај 2006 (UTC

Абе другар, се зафркавав тоа со Струмица, пошто пред тоа гледав ракомет Вардар: Пелистер 26:25, па викам ако има битолчани, да се зафркавам малце со нив! Е порталот е супер, само треба да ја досредам статијата за Струмица, и може и за одбрани села на месецот да ставаме! Поздрав братче Македонец 12:41, 23 Мај 2006 (UTC)

За Дуждовата палата

  • дужд - (италијански - doge, лататински - dux, ducis; англиски - doge; шпански - dux, хрватски српски и македонски дужд - водач, војвода, првенствено титула на некогашниот главатар на Венецијанската и Ѓеновската Република.
  • палата - (италијански - palazzo, лататински - palatium, англиски -palace, шпански - palazzo, хрватски-palata, српски и македонски - палата)
  • дворец (италијански - castello, латински - castellum, англиски - castle, шпански - castillo, хрватски - dvorac, kastil, kastel, српски - кастел, дворац

Дворците се утврдени резиденции и најчесто се наоѓаат надвор од градовите (како Зимскиот дворец), додека палатите се во самите градови. Дефинитивно во случајов станува збор за Дуждова палата која се наога на плоштадот Сан Марко, до истоимената црква во Венеција (која патем ја посетив пред некоја година). Со најдобра намера, заради точноста на информациите кои ги внесуваме во Википедија, ти укажав на оваа грешка и не го променив сама називот на палатата. Можеш да провериш на Google и ќе видиш дека нема да добиеш ни еден резултат за називот дож, односно дожова палата, за разлика од дужд, за што ќе ти се појават десетина страни. Поздрав --Majahm 21:46, 19 Мај 2006 (UTC)

Минатото неопределено време

Bjankuloski06, забележав дека повторно си ми поправал минато определено со минато неопределено време. Не се работи за лектура, туку за стилистика и би сакал да отвориме разговор, не само јас и ти, туку сите што се заинтересирани околу ова, околу граматичките времиња. Ако на англиски јазик можат да употребуваат повеќе времиња за настани за кои не биле сведоци, мислам дека и нас ни е тоа дозволено. Во меѓувреме, дури не се донесе одлука околу ова, би ценел да не вршиш поправки од тој тип по моите прилози (Zdravko 10:17, 22 Мај 2006 (UTC))

Бјанкулоски, очигледно ние ништо не сме се договориле. Постојат две алтернативи за договор со тебе според мене: 1) или и јас и ти ќе пишуваме во историско сегашно време или 2) или и јас и ти ќе си пишуваме во времињата што ги преферираме и нема да поправаме текстови што друг ги поправал. Не знам што сакаш да постигнеш, ама дефинитивно одиш на нерви! Наместо јас тука да средувам статии, принуден сум да се расправам со тебе. Или престани да бидеш ситничав, или ќе го поставам прашањето да ти се одземат администраторските овластувања. Едноставно претеруваш (Zdravko 10:49, 26 Мај 2006 (UTC))

Не ми одговори, ќе биде под еден или под два? Поправаш работи кои не потекнуваат од мене и кои друг ги пишувал со минато определено време во минато неопределено време и плус ми солиш памет. Крајно препотентно е тоа и недостојно за еден администратор! Размисли подобро што правиш! (Zdravko 11:05, 26 Мај 2006 (UTC))

Гледам има забуна што е под еден или под два. Под еден не е историско сегашно време, а под два минато неопределено време. Читај внимателно што ти пишуваат луѓето во пораките и види погоре. Значи, договорот е или ти ќе престанеш да го користиш минатото неопределено (со што јас ќе престанам да го користам минатото определено) или ќе продолжиш да го користиш минатото неопределено, а јас минатото определено. Comprendes? Како што тебе ти пречи минатото определено, мене ми пречи минатото неопределено и ако јас веќе преминав на историско сегашно, очекувам и ти да го сториш тоа. А не тука да се правиш паметен и без разлика на тоа што јас сум отворен за компромис, да се фураш свои филмови. Повторно ќе кажам, според моето мислење не заслужуваш да бидеш администратор. Премногу си крут и догматичен за таква функција. И престани да се занимаваш со мене. Ако ти немаш живот, јас имам и не можам нон стоп да се расправам со тебе. (Zdravko 15:51, 26 Мај 2006 (UTC))

Bjankuloski, фала на информацијата како се добива блок. Кажи ми ја уште и информацијата како се одлучува околу тоа некому да му се одземат администраторските овластувања, бидејќи сакам да го поставам тоа прашање во врска со тебе (Zdravko 07:13, 29 Мај 2006 (UTC))

Со сето почитување кон тебе поради статиите што ги пишуваш (иако некои се тотално неважни), сепак не си за администратор. Ја немаш потребната тактичност и премногу си догматичен во пристапот кон луѓето и кон работите. Со жалење го констатирам тоа. А ако сакаш да ме истераш од Википедијава, можеш. Земи променувај ми ги времињата и ќе си одам. Колку тоа би било паметно, ти оставам тебе да процениш (Zdravko 10:18, 12 Јуни 2006 (UTC))

Види вака сега. Веројатно забележа дека сега главно ги пишувам биографиите во историско сегашно и се обидувам да ја избегнам употребата на минатото определено секаде каде што можам. Тоа и беше договорено пред 10-тина дена и тоа го почитувам. Е сега, ако ти сакаш целосно да се откажам од употребата на минатото определено, тоа за мене е веќе сосема неприфатливо. Не се работи за суета, далеку од тоа. Јас сум тој, а не ти, кој го ревидира својот став, така што за суета кај мене не може да стане збор. FlavrSavr ти наведе примери на енциклопедиски книги што користат минато определено и оттука не сметам дека вториот чин од твојата крстоносна војна против минатото определено е на место. А толеранцијата мора да постои и е една од основните квалитети на Википедија како енциклопедија sui generis. И сосема ги поддржувам останатите уредници во нивните обиди да објаснуваат наместо веднаш да „сечат раце“. Мој совет: остави го ова прашање на раат, токму бидејќи има толку многу упади од Срби и Грци, па и на македонски националисти. И зарем се мора да ти биде под конец за да се чувствуваш спокоен? Пријателски совет, поработи малку на својата антиавторитарност, моментално си премногу авторитарен. Нагласувам дека ова е пријателски совет, не навреда. (Zdravko 12:22, 12 Јуни 2006 (UTC))

За предлогот

Одлична идеја. Мислам дека Порталот може да се користи (некоја негова секција) или па нешто вакво... Инаку баш ме интересира ова со транскрипцииве, текстов што го прочитав во весник мислам дека беше и малце радикален - на пр. Jan van Eyck би бил Јан фан Ејк. Наводно ван се читало фан, ама го прашав Ивица, кој не знае фламански, ама барем го чул, вели дека ван си е ван. И така. Поздрав. --FlavrSavr 01:40, 25 Мај 2006 (UTC)

Глосар

Хм... Никогаш не сум го забележал ова... ОК е тогаш.   Boyan 12:36, 27 Мај 2006 (UTC)

Одг.

Што ако го блокирам? И така е ова некој анонимус кој што "наминал" тука... А и од искуството на англиската Википедија имам согледано дека не треба многу да реагирам на вакви шовинистички испади. Boyan 11:52, 28 Мај 2006 (UTC)

За Елена Ристеска...

Здраво Бојан! Свратив на статијата за Елена Ристеска и видов дека си правел некои корекции на „акцентираното И“. Веројатно „И-то“ е сега во ред, но зборовите после него ги прикажува во табели. Ако можеш среди го проблемот. Инаку статијата ја гледав во „Unicode“. Исто така ти го читав корисничкиот профил и приметив дека ти фали една буква во зборот „студент“. Може да го средиш и тоа ако не ти пречи. ;) Поздрав! --DeeJay 16:40, 28 Мај 2006 (UTC)

За наслови на латиница

Штом напишав два артикли на латиница (за Therion и Wintersun), нивните наслови беа (според правилата) конвертирани во Терион и Винтерсан. Разгледувајќи, видов дека статиите KoЯn, Radiohead и многу други се напишани на латиница. Зошто тогаш, само моите беа сменети во кирилица? А што би било ако сакам да напишам артикл за албумот Symphony Masses:Ho Drakon Ho Megas? Симфони Месес: Хо Дракон Хо Мегас звучи некако глупо. Разгледав и на руската и бугарската страна и таму, иако и тие пишуваат на кирилица, насловите на бендовите се дадени во латиница. Зошто не може да работиме како секаде во свет што се работи?

А ако не можам НИКАКО да пишувам артикли на латиница, дали би можел некако да го сменам насловот на линкот даден во категорија? -- Zaebangad 19:25, 28 мај 2006 (UTC)

Акцентирано Ѝ

Да те прашам нешто, зошто да го користиме акцентирано ѝ со Уникод, ако имаме веќе вградено? --FlavrSavr 22:47, 28 Мај 2006 (UTC)

Па, зошто компромиси по секоја цена? (па не би се сложил дека е по секоја цена, додуше) Еве вака, да почнам од мои лични гледишта - не сакам да има расправии меѓу нас. Особено не за банални спорови. И онака малку нè има. Понатаму, секогаш претпоставувај добронамерност на тие што пишуваат (види: en:Wikipedia:Assume_good_faith). Здравко забега со навредите, ама нели мислиш дека ќе беше поинаку, ако на пример, првин учтиво го прашаше зошто користи минато определено време, наместо минато неопределено време, пред веднаш да почнеш со заштити и негативен став? Не го поддржувам Здравко и неговиот (се надевам, досегашен) став за времињата (особено затоа што не го образложи којзнае како), ама зошто мислиш дека Здравко е генерално штетен за проектот, па да настојуваш да го "избркаш"? И мене ме напаѓале луѓе, и тоа ептен некои навреди кои си ги земав на срце, па сум настојувал да се разберам, да смирам ситуација, да објаснам, да помогнам. Конкретно во случајов, мислам дека и примети, Здравко и мене ме нападна (т.е. мојот "догматски" метод)... па што? --FlavrSavr 10:41, 30 Мај 2006 (UTC)

Што се однесува до прекршувањето на правилата, мислам дека ги сфаќаш правилата пресериозно. Википедија е прилично либерална заедница (Слободна енциклопедија, нели), и иако има правила, тие не се закони и не се зацементирани. Ова е смислен пристап, со цел корисниците да не се осеќаат обесхрабрени да уредуваат, и слободно да се вклучат во големото W. (Значи, не се работи за наивни политики, иако така изгледаат на прв поглед), Ако мислиш дека сега мелам, види ги петте столбови на Википедија, и една политика што мислам дека е исклучително корисна во овој случај - en:Wikipedia:Staying cool when the editing gets hot :-). Конкретно за личните навреди, се блокира во случај кога имаме екстремно екстремно претерување (види ја политиката), па коментарот на Милош, беше во насока да се спречи една таква екстремна ситуација (во една точка имаше "Смрт за Грци"), a не да биде некој нов пристап во Википедија. --FlavrSavr 10:41, 30 Мај 2006 (UTC)

За самиот спор, исто така, веќе неколку пати спомнав дека не е страшен. Ете, најдов и некои книги во кои се употребува минато определено време за поблиски настани, така што и не е дека никаде не се употребува минато определено време. Да не беше споров, немаше ни да приметам дека се пишувани во минато определено. Навистина звучи лошо настани од средниот век да се пишуваат во таква форма, ама мислам дека едно "беше" кај Данко Грлиќ може и да се "прости". Нормално, минатото неопределено време, и историското сегашно време би доминирале. --FlavrSavr 10:41, 30 Мај 2006 (UTC)

Е сега, навистина треба да легнувам, ти пишувам после непроспана ноќ за еден испит, така што ако налеташ на некоја грешка... :-) Исто така, не заборавај дека ти пишувам со најдобри намери, навистина немав намера да ти солам памет, иако веројатно нешто сол се истурило ваму-таму. Значи, што беше, било (:-)), ајде конечно да легнам да спијам. Голем Поздрав! --FlavrSavr 10:41, 30 Мај 2006 (UTC)

Tung

FLMN=Faliminderit for the copliment. I like the Struga and Ohri. I was the for holidays on 1982, it was the great time (the watter it was lietel cool). The Korze (night walk) and the Manastier I will never forget--Hipi Zhdripi 03:52, 31 Мај 2006 (UTC)

I havet a problem

I havet a problem to finde the city names to link with mk:Wiki. I dont understend you so good. And I dont know if you are having "balkan problems" . Even thate what you are going to do here in mk:Wiki about Macedonian city, is going to be taket in the global Wiki (It needs some time). You need only to take the information according to the UN Law, nothing else. --Hipi Zhdripi 04:12, 31 Мај 2006 (UTC)

Одг.

Сепак, да преминеме на, како што вика FlavrSavr на природно-ориентираните статии ;-) Инаку. го знаеш моето мислење за статиите кои ги имаш направено. :-) Boyan 17:17, 1 Јуни 2006 (UTC)

Па добро, не ми беше намерата да се тргне Суоветаурилии... ОК, вака, ќе пишам нешто во порталов, време е веќе да се договориме колку точно статии одат месечно, кој поставува статии и сл. Тривијална работа е, ама добро е да бидеме конзистентни. Патем, сфатив што е проблемот со меилинг листата, моја грешка, досега требаше да добиете три меила! :-) --FlavrSavr 17:56, 1 Јуни 2006 (UTC)
Мислам дека 2 статии неделно е малку пренагла промена, подобро би било една статија неделно, сега за сега. Што се однесува до гласањето, предлагам да остане исто, со тоа што сега наместо статија на месецот ќе се предлага статија на неделата. Доколку нема предлози, предлагам Бојан, јас, ти или Милош да поставиме статија, што би ја договориле преку меилинг листата (патем, добивате ли меилови сега или не??). Доколку има предложени статии кои не се квалитетни, се кажува дека тие не се погодни за одбрани статии, или се предложува подобра. Ако има повеќе предложени статии, неизбраните може да останат како предлози за одбрани статии следната недела. Демократскиот принцип на бирање, мислам да остане, зошто таков принцип применуваат и другите Википедии, а се задржува и духот на Слободна енциклопедија - енциклопедија во која учествува и читателот. Ако се плашиш од мајоризација, не верувам дека тоа ќе се случи во догледно време, а мислам дека би било штета на некој, како на пример, Majahm да не учествува во гласањето. Ласер нека седи, да речеме, до следната недела (11 јуни), потоа почнуваме со овој систем. Што мислиш за ова? (може треба дискусијава да ја префрлиме на порталот...) --FlavrSavr 22:19, 2 Јуни 2006 (UTC)
П.С. Што ќе кажеш за Милован Ѓилас? Мислам дека е во ред... --FlavrSavr 22:19, 2 Јуни 2006 (UTC)

Диоклетијан

Според Катедрата за класични студии при Универзитетот Св. Кирил и Методиј, како и Институтот за македонски јазик во Скопје, читањето на античките имиња треба да се раководи од класичниот латински. Според тоа Diocletianus се чита Диоклетијан, а не Диоклецијан. Во српската Википедија имаат напишано нешто околу тоа [1].--Majahm 23:31, 2 Јуни 2006 (UTC)

Превод

Слободно ми се обраћај на македонском, могу да га разумем. Ја ћу међутим морати да ти одговарам на српском, јер македонски не знам да говорим, па би моји покушаји да пишем македонски пре били касапљење твог цењеног језика, него исказивање дужног поштовања македонском језику и македонској Википедији ;) -- Обрадовић Горан 00:19, 3 Јуни 2006 (UTC)

Што се тиче превођења, запазио сам и твоју активност на српској Википедији, и она је увек добродошла. Ако будем преводио нешта компликованије са македонског (а у задње време сам приметио све већи број врло квалитетних математичких и сродних чланака овде код вас), и будем наишао на неке проблеме, бићу слободан да те замолим за разјашњавање (да, сад се сетих, превео сам био и део чланка о целим бројевима (ваљда беше тај ;), са македонског :) -- Обрадовић Горан 00:19, 3 Јуни 2006 (UTC)

П.С. Једно питање о македонском правопису.. Мисос ми рече да је све мање-више слично као у српском, али, да ли пишете тачку иза редних бројева? Ми године пишемо са тачком (2006.), док сам приметио да се овде тачка не ставља. Каква је ту тачно ситуација? -- Обрадовић Горан 00:19, 3 Јуни 2006 (UTC)


Пајонски јазик

Од англиската Википедија ја преземав статијата за пајонскиот јазик, која мислам дека е корисно да ја имаме на македонски и бидејќи колку што сфакам специјалност ти е лигвистиката би те замолила да ја праведеш (за да не направам некоја грешка). Фала --Majahm 22:52, 3 Јуни 2006 (UTC)


За шахот и пајонците :-)

Гледам дека шахов предизвика интерес :-), супер што ги постави шаблоните (јас незнаев како). Инаку статијата за пајонскиот јазик ја видов, фала, одлично е преведена. --Majahm 13:16, 5 Јуни 2006 (UTC)

Одг: За времињата

Добро што го постави ова прашање, мислам дека е време да преведеме и други начела и насоки, како на пр. Википедија:Корисничка страница. Да, секако може да се направи нешто како прирачник за стилот, односно guideline, како на пр. [2]. Сепак, тоа функционира како препорака, но не како правило, и сигурно не следуваат блокови за нивно "прекршување". Цитат од насоката (guideline):

This Manual of Style has the simple purpose of making the encyclopedia easy to read by following a consistent format — it is a style guide. The following rules do not claim to be the last word on Wikipedia style. One way is often as good as any other, but if everyone does it the same way, Wikipedia will be easier to read and use, not to mention easier to write and edit. In this regard, the following quotation from The Chicago Manual of Style deserves notice:

Rules and regulations such as these, in the nature of the case, cannot be endowed with the fixity of rock-ribbed law. They are meant for the average case, and must be applied with a certain degree of elasticity.

In this vein, editors of new and existing articles should strive to have their articles follow these guidelines.

Clear, informative, and unbiased writing is always more important than presentation and formatting. Wikipedia does not require writers to follow all or any of these rules, but their efforts will be more appreciated when they do so: the joy of wiki editing is that Wikipedia does not require perfection.

Очигледно дека веќе спорот премина во стилско прашање, и веќе не е проблем граматиката. На пр. навистина не гледам што е проблем во статијата Светско Првенство во Фудбал 2006, ниту пак видов некој да најде значителни граматички забелешки. Интересно е, дека иако LBakracevski поддржа користење на минато неопределено време, тој самиот користеше минато определено време во статијата Бенедикт XVI. Далеку од тоа дека има некаков проблем со статијата - на луѓето нормално им доаѓа да пишуваат во минато определено за настани на кои биле сведоци. Едноставно, може да им се укаже на корисниците за стилот, во екстремни случаи и да се интервенира, но генерално, да се избегнува употреба на сила. Секако, другата екстрема, како што е пишување за далечни настани во минато определено не би била дозволена, на пример, би можеле да ја заштитиме страницата (но, не и да го блокираме корисникот). Не се работи за некаква попустливост, туку за генерален став во Википедија. Инаку, ако може да ми се припише мекост во определени случаи, тогаш секако тоа е случајот со Македонец, македонски националист, како и со корисничките страници на Tomahawk и GrekoMakedonski. Во принцип, не ги сменив веднаш, зошто не знаев како точно се имплементира политиката за корисничките страници, а не сакав да навлегувам во деликатното поле што се нарекува "личен став". Пред отприлика една недела, тоа се смени, бидејќи токму мене ме побараа да интервенирам во врска со некои кориснички страници на англиската Википедија, па продолжив тоа и тука да го применувам. Другпат ќе те замолам несогласувањата со моето однесување како администратор да ми ги кажеш директно мене. --FlavrSavr 10:15, 13 Јуни 2006 (UTC)

Што се однесува до Tomahawk, не сум сигурен каков статус има корисничката страница за разговор... На en.wiki често гледам такви постапки, во принцип не се фер, ако има активна дискусија, но со оглед на тоа што дискусијата со Tomahawk ја сметам за завршена, не гледам проблем во тоа што страницата е избришана. Ако притреба повторно, може да ја вратиме во секој момент. --FlavrSavr 10:15, 13 Јуни 2006 (UTC)

Супер е препевот, мислам! :-) --FlavrSavr 21:35, 13 Јуни 2006 (UTC)

мала помош

Едно прашање бидејќи се подизгубив и со македонската и англиската помош. Ако примети ја уредував статијата за Светлина, и меѓудругото сакав да вметнам табели со мерни единици. На англиската статија за светлина веќе се изработени табелите, но постојат само како шаблони. Ме интересира како можам да дојдам до самиот код на шаблонот за да ги заменам англисите термини со македонски, и потоа шаблонот да го поставам како стандарден дел од македонската вики, за да можат другите корисници да го користат

Поздрав

A tova?

[3] Na latinica ne moje da se pi[e po statiite, no po besedata e razresheno. --Tomahawk 01:18, 14 Јуни 2006 (UTC)

Po besedite ste pisha kakto mi e udobno. --Tomahawk 01:38, 14 Јуни 2006 (UTC)

Слика:Teorba.jpg

Greetings, and my appologies for writing to you in English.

I come from the French wikipedia in search of illustrations for our article about theorbo ; your photograph [4] is, by far, the best illustration that can be found on Wikipedia. However, it lacks a clear licence ; may I thus enquire under which licence you release this work ?

If you are in doubt, I would respectfully suggest a double licence "GFDL - Creating Commons CC-by-sa", so that the image could be easily uploded on Commons.

If you have any question, do not hesitate to contact me on my Commons talk page http://commons.wikimedia.org/wiki/User_talk:Rama].

Regards and thank you for your beautiful image. -- Rama

Здраво!

Добредојде назад! ;-) --Boyan 09:09, 11 јули 2006 (UTC)

Добредојде и од мене! --FlavrSavr 16:13, 11 јули 2006 (UTC)

  • Добро ве најдов :-) Многу убаво си поминав - Лондон е феноменален град од секој аспект. Имам многу слики (главно архитектура) за да допринесувам.

Се надевам дека тука сè беше во ред. Информирајте ме за тоа што мислите дека треба да знам (новости, случки, планови и сл). Поздрав --Б. Јанкулоскиразговор 13:38, 12 јули 2006 (UTC)

Za Islamot (ureduvanje)

  • Jas se soglasuvam so vas oti angliskata wikipedia i literatura ima avtoritet ali ne priynavam oti e celo vistinito i tocno, ali i priznavam oti ima nianca i slika na prevertuvanje kako oni sakaat.
  • Bosanskata wikipedia me vcuduva sto e nekako da kazam prazna vo ova sfera ali kako i da e toa e.
    • Kako i da e, vi blagodaram sto navistina sakate istina a ne sakana laga, i vi blagodaruvam sto sakate da sorabotuvate.

Jas sum podgotven da sorabotuvam ne samo vo ova tema ali i vo drugi temi (vidi) i ako pasiven me ostavuva bidejki se uste ne sum instaliral -addin- ya kirilicna podrska.

Izvinete sto sum pisuval na latinica ali ova mi e za sega baza za razgovori. (Blupower 14:45, 5 август 2006 (UTC))

  1. Samo ya ilustracia:
“Velatelbisül hakke bil batıl-Do not confound Truth with Falsehood”. (Baqhara, 42)
After 1517, they harmed both themselves and the Muslim people by means of this. Furthermore, they convinced these confusing beliefs in the name of the founders of the four religious sects. However, they were not like the four expounders of the Islamic Law (Mujtahid), they were the theological scholars of Jurisprudence.
The belief of the Four Mujtahids: Hazrat Hanefi, Shaafi, Maliki and Hanbeli was the belief of the Family of the Prophet (Ehl-i Beyt) and the companions of the Prophet... shortly it was the belief of Hazrat Ali and Hz. Abu Baqr.
The founders of four sects had no relation with the Philosophical and Theological Doctrines based on the Logic of Aristotle even they were Ashary or Maturidy. (9)
These theological and philosophical beliefs have not been set up by the founders of the four sects. They are the beliefs formed using Practical Intellect (reason) theoretically and rationally. This is known by all the scholars.
Although the authority to kill or to move those they thought as infidels or perverse using threats, oppression and fatwa (opinion on legal matters) was taken from the Ulema (Theological Scholars) with the Proclamation of the Republic, the belief, which was a combination of Abbasids, Ashary, Maturidy and Andulisia Umayyad precepts, has continued for years and it is still continuing.
Today, only the authority to give fatwa and to oppress people is taken from them. Ulema is the same Ulema, attitudes are the same attitudes, their beliefs are the same beliefs.
Gorniot material e yemen od ova kniga (Blupower 14:57, 5 август 2006 (UTC))
Назад на корисничката страница на „Bjankuloski06/Архива 2“.