Револвер е пиштол што се врти и што обезбедува повеќе истрели.

Револвер Застава М83/92 9×32 мм R

Историја

уреди

Некои од првите верзии, познати како биберници, имале неколку буренца, но на почетокот на XVII век пиштолите биле направени со една вртечка комора, која ги ставала куршумите во едно буренце. Првиот практичен револвер бил дизајниран во 1835 година кога Семјуел Колт ја патентирал својата верзија. Тој воспоставил стандард за цилиндарот со пвеќе ќелии, и секоја последователно ја забравувал во позиција зад буренцето и можела да се испразни со притисок врз чкрапалото. Во „колтовите“, први еднопотезни револвери, цилиндарот ротирал така што чкрапалото се повлекувало рачно. Двопотезните револвери, во кои удирачот е со петле и чкрапалото се повлекува, биле развиени наскоро потоа заедно со метланите куршуми.[1]

Револверот како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Наводи

уреди
  1. Британика Енциклопедиски Речник (Книга 8). Скопје: Топер, МПМ, 2005, стр. 82.
  2. YouTube, The Beatles: Revolver Songs Ranked (пристапено на 31.1.2017)
  3. YouTube, That's When I Reach For My Revolver - Mission Of Burma (1981) (пристапено на 13.5.2017)
  4. „Белешка на составувачот на изборот“, во: Андре Бретон, Рајот не е наполно загубен. Скопје: Култура, 1989, стр. 104.
  5. „HRT (пристапено на 22.11.2017)“. Архивирано од изворникот на 2020-08-14. Посетено на 2018-01-14.