Пушка — лично огнено оружје што се користи во воени цели, за лов или за забава. Пушката се состои од цевка, механизам за пукање и кундак.

Современа ловечка пушка

Историја уреди

 
Пушката на царот Алексеј Романов, изработена од мајсторот Григориј Вјаткин (1654 г.)

Првите пушки се полнеле со барут низ цевката при што полнењето се вршело по секое испалување на проектилот. Со појавата на куршумот со барутно полнење брзината на пукање значително се зголемила. Пушките на производителот „Ремингтон“ биле првите пушки во кои биле складирани повеќе куршуми при што репетирањето се одвивало многу брзо.

 
Чехословачка пушка vz 24

Пушката како мотив во уметноста и во популарната култура уреди

Во книжевноста уреди

Во македонската народна музика уреди

 • „До три ми пушки пукнале“ — македонска народна песна.[3]
 • „Малихери пукаа“ — македонска народна песна.[4]
 • „Пушки ми пукнаја, мамо“ — македонска народна песна.[5]

Во популарната музика уреди

 • „Автоматска пушка“ (англиски: Machine Gun) — песна на американската рок-група Бенд оф Џипсис (Band of Gypsys) од 1970 година.[6]
 • „Домет на пушката“ (англиски: Riffle range) — песна на американската рок-група Блонди (Blondie) од 1976 година.[7]
 • „М-16“ (англиски: М-16) — песна на американската хардкор-панк група Дисендентс (Descendents) од 1982 година.[8]
 • „Мојот узи тежи еден тон“ (англиски: Miuzi Weighs A Ton) — песна на американската рап-група Паблик енеми (Public Enemy) од 1987 година.[9]
 • „Итонските пушки“ (англиски: The Eton Rifles) — песна на англиската рок-група Џем (The Jam) од 1979 година.[10]

Наводи уреди

 1. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 106.
 2. Родољубиве песме. Београд: Просвета (без дата), стр. 55.
 3. Macedonian Folklore Classics, Nikola Badev. Macedonian Radio and Television, MP 41020.
 4. Ѓорѓи Доневски, Сокол ми лета високо. Скопје: Културно-уметничкото друштво „Гоце Делчев“, 1978, стр. 31.
 5. Ѓорѓи Доневски, Сокол ми лета високо. Скопје: Културно-уметничкото друштво „Гоце Делчев“, 1978, стр. 65.
 6. DISCOGS Hendrix* ‎– Band Of Gypsys (пристапено на 7.12.2020)
 7. YouTube, Blondie Rifle Range 1976 (пристапено на 8.2.2017)
 8. YouTube, Descendents - Milo Goes to College (Full Album)(пристапено на 31.5.2017)
 9. DISCOGS, Public Enemy ‎– Yo! Bum Rush The Show (пристапено на 23.8.2019)
 10. DISCOGS, The Jam ‎– Setting Sons (пристапено на 3.6.2020)