Пиштол е мало огнено оружје конструирано да се ракува со една рака. Името можеби го добил по градот Пистој во Италија, каде што рачните пиштоли биле направени најрано во XV век. Бил изворно оружје на коњаницата. Автоматските пиштоли имаат механизам што се подвижува со повратната енергија, која доаѓа од полнењето во магацинот (лежиштето на куршумот) пред цевката (со капацитет од 10 до 15 куршуми).[1]

CZ 999, полуавтоматски пиштол

Видови на пиштоли уреди

Пишолите обично се делат на:

Историја уреди

Огненото оружје за прв пат се појави во Кина каде за прв пат беше развиен барут. Најстариот познат пиштол од бронзена цевка е рачниот топ Heilongjiang, датиран во 1288 година. Долг е 34 cm (13,4 инчи) без рачка и тежи 3,55 kg (7,83 фунти). Пречникот на внатрешноста на крајот на бурето е 2,5 cm (1,0 инчи). Цевката е најдолгиот дел од рачниот топ и е долга 6,9 инчи.

Пиштолот како тема во уметноста и во популарната култура уреди

Пиштолот како мотив во книжевноста уреди

Пиштолот како мотив во популарната музика уреди

 • „Изнајмен пиштол“ (англиски: Hired Gun) — песна на американската рок-група Бед брејнс (Bad Brains) од 1986 година.[4]
 • „Набљудување на буренцето на пиштолот“ (англиски: Looking Down The Barrel Of A Gun) — песна на американската хип-хоп група Бисти бојс (Beastie Boys) од 1989 година.[5]
 • „Среќата е жежок пиштол“ (англиски: Happiness is a Warm Gun) — песна на британската рок-група Битлси од 1968 година.[6]
 • „Сонце, пиштол, бегај“ (англиски: Sun, Gun, Run) - песна на американската група Бордомс (Boredoms) од 1990 година.[7]
 • „Деветмилиметарскиот пука“ (англиски: 9mm Goes Bang) — песна на американската хип-хоп група Boogie Down Productions од 1987 година.[8]
 • „100 пиштоли“ (англиски: 100 Guns) — песна на американската хип-хоп група Boogie Down Productions од 1990 година.[9]
 • „Џејмс и студениот пиштол“ (англиски: James And The Cold Gun) — песна на англиската поп-музичарка Кејт Буш (Kate Bush) од 1978 година.[10]
 • „Сладок мал куршум од убав син пиштол“ (англиски: A Sweet Little Bullet From A Pretty Blue Gun) — песна на американскиот музичар Том Вејтс (Tom Waits) од 1978 година.[11]
 • „Пиштоли пред путер“ (англиски: Guns before Butter) — песна на британската рок-група Генг оф фор (Gang Of Four) од 1979 година.[12]
 • „Тони пиштоли“ (англиски: Tonz 'O' Gunz) — песна на американската хип-хоп група Gang Starr од 1994 година.[13]
 • „Човекот со пиштол на вода“ (англиски: Water Pistol Man) — песна на американската рап-група The Disposable Heroes Of Hiphoprisy од 1992 година.[14]
 • „Вооружен со празен пиштол“ (англиски: Armed With An Empty Gun) — песна на американската рок-група Дрим синдикејт (The Dream Syndicate) од 1984 година.[15]
 • „Пиштол“ (англиски: Gun) — песна на американскиот рок-музичар Џон Кејл (John Cale) од 1974 година.[16]
 • „Пиштолите од Брикстон“ (англиски: The Guns Of Brixton) — песна на англиската рок-група Клеш (The Clash) од 1979 година.[17]
 • „Пиштол што чади“ (англиски: Smoking Gun) — песна на американскиот блуз-музичар Роберт Креј (Robert Crey) од 1986 година.[18]
 • „Син на пиштолот“ (англиски: Son Of A Gun) — песна на британската рок-група The La's од 1990 година.[19]
 • „Мал човек со пиштол во раката“ (англиски: Little Man With A Gun In His Hand) — песна на американската рок-група Минитмен (Minutemen) од 1984 година.[20]
 • „Голем човек со пиштол“ (англиски: Big Man With A Gun) — песна на американската група Најн инч неилс (Nine Inch Nails) од 1994 година.[21]
 • „Пиштол за Педи Гарсија“ (англиски: A Pistol for Paddy Garcia) — песна на ирската рок-група Поугс (The Pogues) од 1985 година.[22]
 • „Пиштол“ (англиски: The Gun) — песна на американскиот рок-музичар Лу Рид од 1982 година.[23]
 • „Под пиштолот“ (англиски: Under the Gun) — песна на британската рок-група Систерс оф мерси (Sisters of Mercy).[24]
 • „Пиштоли во моето училиште“ (англиски: Guns At My School) — песна на американската хардкор панк група Хускер Ду (Hüsker Dü) од 1982 година.[25]

Наводи уреди

 1. Британика Енциклопедиски Речник. Топер, МПМ, 2005. Книга 7, стр. 185-186.
 2. 59 Фестивал Охридско лето/ Ohrid Summer Festival – 12.07-20.08.2019.
 3. Ванчо Николески, Чудотворен кавал, Мисла, Наша книга, Детска радост, Култура, Македонска книга, Скопје, 1993, стр. 20-24.
 4. Discogs, Bad Brains ‎– I Against I (пристапено на 10.11.2019)
 5. Discogs, Beastie Boys ‎– Paul's Boutique (пристапено на 25.9.2019)
 6. YouTube, The Beatles - Happiness Is a Warm Gun (Anthology 3 Disc 1) (пристапено на 24.6.2017)
 7. YouTube, Soul Discharge '99 (full album) - Boredoms (пристапено на 11.9.2017)
 8. DISCOGS, Boogie Down Productions – Criminal Minded (пристапено на 15.3.2022)
 9. DISCOGS, Boogie Down Productions ‎– Edutainment (пристапено на 2 јули 2021)
 10. YouTube, Kate Bush - James And The Cold Gun (пристапено на 30.8.2017)
 11. DISCOGS, Tom Waits ‎– Blue Valentine (пристапено на 21 септември 2021)
 12. Gang Of Four, Entertainment!, EMI 724383214624, 1995.
 13. Discogs, Gang Starr – Hard To Earn (пристапено на 28.11.2022)
 14. Discogs, The Disposable Heroes Of Hiphoprisy – Hypocrisy Is The Greatest Luxury (пристапено на 8.10.2021)
 15. The Dream Syndicate – Medicine Show (посетено на 12.6.2022)
 16. YouTube, John Cale Gun (пристапено на 14.2.2018)
 17. DISCOGS, The Clash ‎– London Calling (пристапено на 9.5.2020)
 18. YouTube, Robert Cray - Smoking Gun (пристапено на 24.6.2017)
 19. The La's – The La's (пристапено на 30.3.2023)
 20. Discogs, Minutemen ‎– Double Nickels On The Dime (пристапено на 22.1.2021)
 21. Discogs, Nine Inch Nails ‎– The Downward Spiral (пристапено на 31.1.2021)
 22. YouTube, 07 A Pistol for Paddy Garcia by The Pogues (пристапено на 22.8.2017)
 23. YouTube, Lou Reed ~ The Gun (пристапено на 2.10.2017)
 24. DISCOGS, The Sisters Of Mercy ‎– Greatest Hits Volume One (A Slight Case Of Overbombing) (пристапено на 2.12.2019)
 25. DISCOGS, Hüsker Dü ‎– Land Speed Record (пристапено на 3.12.2020)