Куршум (турски: kurşunолово) — ударен елемент на огнено оружје. Куршумите понекогаш погрешно се нарекуваат патрони, но куршумот е еден од четирите делови на патронот и не содржи избувливо средство. Проектилот (куршумот) најмногу ја погодува целта со дадената енергија. Куршумите се многу разнообразни по големина и облик со оглед на нивната намена, но најопшто се поделени на обични и посебни. Куршумите имаат аеродинамичен облик за добро да летаат во воздухот.[1][2]

Куршуми

Наводи

уреди
  1. „куршум“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. Swift, B; Rutty, GN (2004). „The exploding bullet“. J Clin Pathol. 57 (1): 108. doi:10.1136/jcp.57.1.108. PMC 1770159. PMID 14693853.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди