Карабин[1][2] — пократка, полесна верзија на пушка. Тоа е еден вид огнено оружје што е полесно за носење и ракување од полноразмерна пушка, што го прави популарен кај војниците, службениците за спроведување на законот и граѓанските лица. Многу воени пушки биле произведени во две верзии: една со полн размер и една како карабин. По Втората светска војна, јуришната пушка, која во основа е мешавина од карабин и автомат, станала стандардно оружје за пешадијата, а карабинот како категорија на воено огнено оружје наоѓа своја примена во рамни, планински, градски средини или џунгла.[3][4]

Карабин M4

Наводи уреди

  1. „карабин“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „карабин“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Chisholm, Hugh, уред. (1911). „Carbine“ . Encyclopædia Britannica (11. изд.). Cambridge University Press.
  4. „What Is a Carbine?“. Keystone Shooting Center (англиски). 2023-10-20. Посетено на 2024-02-13.

Надворешни врски уреди