Претскажување

(Пренасочено од Предвидување)

Претскажување или предвидување или дивинација (од латински divinare „инспириран од бога“) е обид да се дознае информација преку знаци или преку натприродното.[1]

Овој човек од Румсики, Камерун, ја кажува иднината преку толкување на промените на водата предизвикани од различни предмети.

Вообичаени методиУреди

Гатањето како тема во уметностаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Дефиниција на претскажувањето
  2. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 122-123.