Поткралство Нова Шпанија

поткралство на Шпанското Царство од 1535 до 1821 г.

Поткралство Нова Шпанија (шпански: Virreinato de Nueva España) — поткралство кое било под директно влијание на Кралство Шпанија во периодот од 1535 до 1821 година. Териториите на ова поткралство се наоѓале во Северна Америка, односно териториите на денешните држави: Мексико, југозападните делови на САД и Флорида, Гватемала, Белиз, Никарагва, Салвадор, Костарика и Куба, како и Филипините и други острови во Тихи Океан.

Поткралство Нова Шпанија
Virreinato de Nueva España
Flag of New Spain.svg
1519 – 1821
Знаме Грб на светиот римски цар Карло V
Местоположба на Нова Шпанија
Карта на поранешното Поткарлство Нова Шпанија.
Главен град Теночтитлан
Јазици шпански, наватл, мајански
Вероисповед римокатоличка
Уредување Монархија
Крал на Шпанија
 -  1535–1556 Карло I
 -  1813–1821 Фердинанд VII
Поткрал
 -  1535–1550 Антонио де Мендоса
 -  July – Sept 1821 Juan O'Donojú
Историски период Колонизација
 -  Шпанско освојвање на Мексико 1519–1521
 -  Поткрал 1519 1519
 -  Нова Гранада estab.,
   including Панама
 
27 мај, 1717
 -  Treaty of San Ildefonso 1 октомври, 1800
 -  Грито де Долорес 1810
 -  Адам Онис 1819
 -  Мексиканска  
1821 1821
Население
 -  1519 20 million 
 -  1810 5 to 6.5 million 
Валута Песо
Минати
Следни
[[Ацтечка империја]]
Тарасканска држава
Староседелци во САД
Француска Луизијана
Филипини
Прва Мексиканска империја
Шпанска источна Индија
Лузијана
Флорида

Нова Шпанија била раководена од страна на поткрал, кој бил директно назначуван од страна на кралот на Шпанија. Првиот поткрал на Нова Шпанија бил Диего Колумбо, син на Кристофер Колумбо кој во 1509 година градот Санто Доминго го избрал за своја престолнина. По 26 години, престолнината била преместена во Град Мексико.

Улогата на поткралот во поткралството дирекно ја определувал кралот на Шпанија. Тој командувал со војската, избирал кандидати за виши црковни училишта, имал контрола врз сите колинии во северна и Јужна Америка, но немал право да воведува нови закони и неговиот мандат бил ограничен.

По поразот во 1821 година од страна на мексиканците предводени од Агустин де Итурбид, Шпанија ги загубила сите територии во Северна Америка. Куба и Филипините останале под нејзиното владеење до 1898 година.