Санто Доминго де Гусман (Света Недела) е главен град на Доминиканската Република. Овој град има околу 2.253.437 жители. Градот се наоѓа на островот Хиспаниола, на бреговите на Карипското Море. Сместен е на устието на реката Озама. Санто Доминго е најстарата постојано населена европска населба во Америка и бил првото седиште на шпанските колонијални територии.

Плоштад Колон.

Наводи

уреди