Петта оперативна зона на НОВ на Македонија

Петта оперативна зона на НОВ на Македонија ― формирана ѐ есента 1943 година, на кумановското подрачје. [1]

Петта оперативна зона на НОВ на Македонија
Оперативни зони на НОВ и ПОМ (1943).jpg
Активна1943 - август 1944
ЗемјаМакедонија
БиткиНОБ

Територија уреди

Зоната го опфаќала просторот северно од линијата Тетово-Велес-Кочани, со градовите: Скопје, Куманово, Кратово, Крива Паланка и Прешево. Нејзиниот штаб раководел со сите партизански единици на овој простор сѐ до формирањето на Третата македонска ударна бригада, на 26 февруари, 1944 година. Со формирањето на Третата македонска народноослободителна ударна бригада, Штабот на зоната престанал да постои, а надлежностите околу раководењето со единиците на овој простор ги превзел Штабот на бригадата.[1]

Во првата половина на август 1944 година, по реорганизацијата на што ја направил Главниот штаб на НОВ и ПОМ, ова подрачје влегло во состав на Првата оперативна зона на НОВ на Македонија.[1]

Состав уреди

Со наредба на Штабот на петтата оперативна зона, дотогашниот Кумановско-Скопски одред, да се организира во редовен баталјон „Јордан Николов“. Четите кои влегле во негов состав биле именувани: I чета - „Киро Фетак“, II чета - „Цветан Димов“ и III чета - „Васиљко Драгомански“.[2]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 д-р Стојан Киселиновски и др. (2000). Македонски историски речник. Скопје: ИНИ. стр. 374. ISBN 9989-624-46-1. Недостасува |author1= (help)
  2. Андонов-Полјански, Христо (1981). Документи за борбата на македонскиот народ за самостојност и за национална држава. Скопје: Универзитет "Кирил и Методиј". стр. 499–500.
  3. д-р Стојан Киселиновски и др. (2000). Македонски историски речник. Скопје: ИНИ. стр. 45. ISBN 9989-624-46-1. Недостасува |author1= (help)
  4. „ЉУПЧО АРСОВ“. sobranie.mk (англиски). Посетено на 2022-01-09.