Баталјон „Јордан Николов“

Баталјонот „Јордан Николов“ (Прв Кумановски Народнослободителен баталјон „Јордан Николов - Орце“) е формиран во с. Пелинце, Кумановско, на 1 декември 1943 година а расформиран во с. Жегљане, Кумановско, на 26 февруари 1944 година.

Баталјон „Орце Николов“
Partizanski odred Orce Nikolov, 1943.jpg
Баталјон „Орце Николов“
Активна1 декември 1943 - 26 февруари 1944
БиткиНОБ

Баталјонот бил формиран од 116 борци на Скопско-кумановскиот НОПО и новопристигнати борци. Водел борби против четничките сили во Козјачијата и кај с. Дренак (10 декември), вршел диверзии на пругата Врање-Куманово-Романовце, водел успешни борби со бугарската војска и полиција во Кратовско (26 и 27 декември), кај с. Пелинце, Кумановско (13 јануари 1944), кај с. Билјача, Прешевско (7 февруари) и др.

Бидејќи нараснал на околу 250 борци, од неговиот состав и од новопристигнати борци бил формиран новиот Втор кумановски НО баталјон „Христијан Тодоровски - Карпош“ во с. Бајловце на 22 февруари 1944 година.

При формирањето на Третата НОУБ, баталјонот влегол во нејзиниот состав.

УчеснициУреди

ПоврзаноУреди

ЛитератураУреди

  • Куманово и Кумановско во НОВ 1941-1945. Документи, Куманово, 1988.
  • Спомен-зборник на загинатите борци од НОВ и жртви на фашистичкиот терор од Куманово и Кумановско 1941–1945, Куманово, 1976, 177–178.