Офицерот со роза (филм)

„Офицерот со роза“ (српскохрватски: Oficir sa ružom) е игран филм на режисерот Дејан Шорак од 1987 година. Главните улоги ги толкуваат: Жарко Лаушевиќ, Ксенија Паиќ, и Драгана Мркиќ.[1]

Содржина

уреди

Во Загреб, по Втората светска војна, партизаните започнуваат да воспоставуваат цивилна власт. Во станот на една вдовица од високата класа, убавата Матилда, се вселуваат младата партизанка, Лилјана и нејзиното момче, поручникот Петар Хорват. Наското Петар се вљубува во Матилда...[2]

Наводи

уреди
  1. Антена, број 814, 31.1.2014, стр. 14.
  2. Антена, број 814, 31.1.2014, стр. 14.