Оскар Марија Граф

Оскар Марија Граф (германски: Oskar Maria Graf 22 јули 1894 - Њујорк, 28 јуни 1967), бил германски писател.

Споменик посветен на Оскар Марија Граф

Како радикален социјалис учествувал во германското револуционерно движење. Бил противник на националсоцијализмот од самиот почеток. Во 1933 година емигрирал во Виена, а потоа во Прага. Нацистите се обиделе да го присвојат неговото дело, додека па тој им одговорил со чуениот протест "Запалете ме", по кое потоа му било одземено германското државјанство. Од 1938 година живеел во САД. Пишувал песни, но најпознат е како романописец, сликар на својата татковина Баварија. Неговиот израз се карактеризира со т.н. разбирање, мал човек со смисла за хумор.

ДелаУреди

 
Кафана која носи његово име
  • „Револуционари“
  • „Прекрасни луѓе“
  • „Ние сме затвореници“
  • „Баварски Декамерон“
  • „Животот на мојата мајка“
  • „Големо селско огледало“
  • "Антон Ситингер"

Надворешни врскиУреди