Освојувачи на медали на Зимските олимписки игри 1952

список на статии на Викимедија

Во списокот на освојувачи на медали по земји на Зимските олимписки игри 1952 се наведени сите земји-учеснички на игрите кои освоиле медали. Најуспешна нација на игрите била репрезентацијата на Норвешка, која освоила 7 златни од вкупно 16 медали.

Список по земји Уреди

Списокот е направен според информациите добиени од Меѓународниот олимписки комитет (МОК) и е во склад со прописите утврдени од страна на МОК за составување на ваквите списоци. Според прописите, земјите во списокот се претставени со нивните национални олимписки комитети, а се подредени по бројот на освоени златни медали. Доколку се случи две или повеќе земји да имаат еднаков број на освоени златни медали, подредувањето продолжува по освоените сребрени, па по освоените бронзени медали. Доколку се случи две или повеќе земји да имаат освоено ист број на златни, сребрени и бронзени медали, тогаш тие заземаат исто место во списокот и се прикажани според редоследот на првата буква во абецедата.

Место Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   Норвешка (1952) 7 3 6 16
2   САД (1952) 4 6 1 11
3   Финска (1952) 3 4 2 9
4   Германија (1952) 3 2 2 7
5   Австрија (1952) 2 4 2 8
6   Канада 1 0 1 2
6   Италија (1952) 1 0 1 2
8   Велика Британија (1952) 1 0 0 1
9   Холандија (1952) 0 3 0 3
10   Шведска (1952) 0 0 4 4
11   Швајцарија (1952) 0 0 2 2
12   Франција (1952) 0 0 1 1
12   Унгарија 0 0 1 1
Вкупно 22 22 23 67

Поврзано Уреди

Надворешни врски Уреди