Претседател на Бугарија

Претседателот на Бугарија (бугарски: Президент на Република България) е шеф на државата на Република Бугарија. Нему му помага потпретседател. Претседателот го избираат директно бугарските граѓани со мандат од 5 години, со можност за еден повторлив.

Претседател на Бугарија
Президент на България
Функционер
Румен Радев

од 22 јануари 2017 г.
ЗвањеВаша екселенцијо
СедиштеЛарго, Софија
Назначувачпопуларно гласање
Мандатпет години
Прв функционерЖељу Желев
Создадена22 јануари 1992
ЗаменикЗаменик претседател
Плата15.446 лв. месечно[1][2]
Мреж. местоpresident.bg

Како институција, претседателот на Бугарија има голем број функции и овластувања, кои се регулирани во Четвртото поглавје од Уставот на Република Бугарија од 1991 година. Жељу Желев беше избран за прв претседател на републиката.

Во Третата бугарска држава, функциите на шефот на државата ги извршувале монархот (кнезот и царот), регенцијата, а подоцна и колективните тела како што се претседателот на Привременото претседателство на Народна Република, претседавачот со Президиумот на Народното собрание, претседателот на Државниот совет на Народна Република Бугарија. Претходник на денешната институција на претседателот беше претседавач (претседател) на Републиката (1990–1992).

Седиштето на претседателот и потпретседателот е зградата на Претседателството на Република Бугарија во Софија.

Наводи уреди

Надворешни врски уреди