Мирјана Кочова

македонска универзитетска професорка


Мирјана Кочова (моминско: Јончева; 9 мај 1951 во Земун, Србија) — македонски ендокринолог, педијатарка и универзитетска професорка на Медицинскиот факултет во Скопје.[1]

Мирјана Кочова
Родена Мирјана Јончева
9 мај 1951 (1951-05-09) (68 г.)
Земун, СФРЈ СФР Југославија
Националност Македонка
Занимање педијатарка, ендокринолог, универзитетска професорка

БиографијаУреди

Професорката Мирјана Кочова Неделковска е педијатарка со субспецијализација по детска ендокринологија и медицинска генетика. Медицинскиот факултет го завршила во 1974 година, докторирала од областа на генетиката во 1988 година. Таа е редовен професор по педијатрија и хумана генетика на Медицинскиот факултет во Скопје од 1989 година.

Два пати е добитник на Фулбрајтовата стипендија преку која вршела цитогенетски истражувања кај леукемии (Бафало и Њујорк 1983/84) и на полето на ендокринологијата и генетиката (генетика на дијабетесот, ендокринолошки проекти во врска со конгенитална адренална хиперплазија и сексуалната амбивалентност како и имуногенетски проекти во врска со трансплантација на панкреасни бета клетки) при што била визитинг професор на Питсбуршкиот универзитет (1991/94) и на усовршување во САД.

Д-р Кочова е шеф на Одделот за ендокринологија и генетика на Универзитетската клиника за детски болести во Скопје и раководител на генетската лабораторија која вклучува и државни скрининг програми.

Во два наврати била директор на Клиниката за детски болести, била шеф на Катедрата за педијатрија и шеф на Катедрата за генетика при Медицинскиот факултет во Скопје.

Како главен истражувач и коистражувач учествувала во 21 научен проект од кои 16 меѓународни педијатриски списанија.

НаводиУреди

  1. „Кочо Рацин““. Македонска енциклопедија , книга I (А-Љ): стр. 750. (2009). Скопје: МАНУ.