Меланин

Вид на пигменти

Меланин (од грчки: μέλας мелас, „црн, темен“) е широк термин за група на природни пигменти кои се наоѓаат кај повеќето организми. Меланинот се произведува преку повеќестепен хемиски процес познат како меланогенеза, каде што оксидацијата на аминокиселината тирозин е проследена со полимеризација. Меланинските пигменти се создаваат во специјализирана група на клетки познати како меланоцити.

Меланин
Melanin formula
Melanin ball and stick model
Назнаки
8049-97-6
ChemSpider 4884931 Ок
PubChem 6325610
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 1.6 to 1.8 g/cm3
Точка на топење
Точка на вриење
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Постојат три основни типа на меланин: еумеланин, феомеланин и невромеланин. Најчестиот вид е еумеланин, од кој постојат два вида - кафеав еумеланин и црн еумеланин. Феомеланин е цистеински дериват кој содржи полибензотиазински делови, кои се главно одговорни за бојата на црвената коса, меѓу другите пигменти. Невромеланинот е присутен во мозокот. Вршени се истражувања за да се испита неговата ефикасност во лекувањето на невродегенеративни нарушувања како што е Паркинсон.[1]

Наводи

уреди
  1. Haining, Robert L.; Achat-Mendes, Cindy (March 2017). „Neuromelanin, one of the most overlooked molecules in modern medicine, is not a spectator“. Neural Regeneration Research. 12 (3): 372–375. doi:10.4103/1673-5374.202928. PMC 5399705. PMID 28469642.