Меланоцити се клетки кои создаваат меланин во базалниот слој (stratum basale) кој епидермисот на кожата. Меланинот е пигмент одговорен за бојата на кожата. Обично, на кожата се наоѓаат помеѓу 1000 и 2000 меланоцити на квадратен милиметар. Меланоцитите сочинуваат од 5% до 10% од клетките во базалниот слој на епидермисот.

Меланоцит
Меланоцит и меланин.
Податоци
Назнаки
Латинскиmelanocytus
MeSHMelanocytes
КодTH H2.00.03.0.01016
THH2.00.03.0.01016
FMAFMA:70545

Поврзано уреди