Мартин Валзер

Мартин Валзер (гер. Martin Walser, Васербург, 24 март 1927), е германски писател.[1]

Мартин Валзер
Мартин Валзер

ЖивотописУреди

Валзер со децении оставил длабока трага во германската литература. Тој ги објавил своите дела во многу жанрови и жанрови - романи, театарски претстави, приказни или телевизиски сценарија и затоа не припаѓа само на најпродуктивните туку и на најуспешните современи германски автори. Најголемиот дел од неговите дваесет романи се бестселери, особено романот Коњ во бегство, кој е продаден во неверојатни четири милиони примероци.

Овој уметник политички се вклучи во предизборната кампања на СПД и како противник на војната во Виетнам . Неговиот издавач, Зигфрид Унзелд, го смета за комунист . Меѓутоа, во 1988 година тој ја критикувал јавната критика за германската поделба. Објаснувајќи ги војните на територијата на Југославија, тој го осуди бомбардирањето на Србија .[2]

Книжевна работаУреди

Како ниту еден друг современ германски автор, Валцер не го доведува секојдневието од средната класа . Неговите херои се службеници, наставници, обични луѓе, и несреќата на жената, шефовите, пријателите или љубовници со сопствена желба често ги прави овие ликови трагични . Со иронија и сочувство, Валцер ги замислува нејзините херои кои живеат со чувство на пониска вредност и се гледаат себеси како губитници. Во сите негови дела, овој писател се потпира на сопственото искуство.

НаградиУреди

За неговите достигнувања, покрај „Група 47“ и награда за мировна книга на германските книжарници 1998 година, Мартин Валцер ја добил наградата „Георг Бихнер“, Големиот крст на заслугите на Германија, Големата награда на Баварската академија за ликовни уметности за литература и бил прогласен за витез за уметност и литература .

НаводиУреди

  1. Биографија на сајту издавачке куће „Лагуна“. (Посетено на 1. марта 2016.)
  2. Не бих бомбардовао Србе, НИН бр. 2808, 26. октобар (2004). стр. 42-45.