Малајско-сумбавски јазици

Малајско-сумбавските јазици се група јазици од подгрупата на малајско-полинезиски јазици од семејството на австронезиски јазици. Јазиците се зборуваат во Индонезија.

Малајско-сумбавски јазици
Географска
распространетост:
Индонезија, Виетнам
Класификација:австронезиски
Гранки:
малајски
[[File:
|300px]]

Класификација

уреди

Аделар (2005)

уреди

Според Аделар (2005), јазиците во оваа група се:[1]

Белешка: БСС= „балско-сасачко-сумбавски“

Греј (2008)

уреди

Базата на основни австронезиски зборови ги класифицира јазиците на следниов начин:

чамско-сумбавски (60%)

Наводи

уреди
  1. Adelaar, Alexander. 2005. Malayo-Sumbawan. Oceanic Linguistics, Vol. 44, No. 2 (Dec., 2005), pp. 357-388.

Користена литература

уреди
  • K. Alexander Adelaar and Nikolaus Himmelmann, The Austronesian languages of Asia and Madagascar. Routledge, 2005.
  • Austronesian Basic Vocabulary Database[1]

Поврзано

уреди