Сасачки јазик

Сасачки јазикавстронезиски јазик кој го зборуваат Сасаците во Ломбок, Индонезија. Овој јазик е сроден со балискиот и сумбавскиот јазик.

Сасачки јазик
Застапен воЛомбок, Индонезија
Говорници2,100,000 (1989)  
Јазично семејство
Писмобалиско писмо, латиница
Јазични кодови
ISO 639-2sas
ISO 639-3sas

ДијалектиУреди

Јазикот е составен од пет главни дијалекта:

  • куто-куте
  • нгето-нгете
  • мено-мене
  • нгено-нгене
  • мриак-мрику

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди